Broker: Probabil BET-FI va fi castigatorul anului pe Bursa

Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a crescut cu 0,6%, intr-o piata in care prudenta investitorilor la tranzactionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni, potrivit Mediafax.

Piata a oscilat foarte usor la deschidere, dupa care s-a stabilizat pe crestere usoara. In piata au fost prezenti foarte putini investitori si acestia au plasat ordine pentru volume reduse de actiuni.

Tranzactiile au cumulat doar 4,1 milioane lei (913.000 de euro), astfel ca bursa a inregistrat cel mai redus de dupa 22 aprilie 2011, data cand lichiditatea a fost de numai 2,7 milioane lei (659.000 de euro). Rulajul de luni este de cinci ori sub cel de vineri, de 20,3 milioane lei (4,5 milioane euro).

"Rulajele au scazut alarmant de mult. Inceputul verii nu anunta o perioada buna pentru actiuni, insa discutiile care anticipau deciziile Fed si BCE au dus la cresteri treptate si care au devenit apoi semnificative, indicele Dow Jones atingand valorile din 2007. Piata noastra a fost si ea influentata, SIF-urile urcand cu peste 20% in ultimele trei luni. Ca atare, asteptarile privind o corectie sustinuta de marcarile de profit castiga tot mai mult teren, justificand lipsa cumparatorilor.

Pe de alta parte, nici vanzatorii nu pun o presiune considerabila, fiind cu ochii pe pietele internationale, unde scaderile parca intarzie sa apara. Climatul actual alimenteaza si mai mult starea de incertitudine, determinand in cele mai multe cazuri decizia de a astepta si asta se vede si in rulajele zilnice", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,54%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,27% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu doar 0,11%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,86%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,53%.

"Pana la finalul anului, nu ar trebui exclusa varianta unor scaderi generate de deja obisnuitele probleme privind datoriile si deficitele unor tari europene.

Momentan, cred ca ne aflam inca sub influenta proaspetelor decizicii ale Fed si BCE, iar corectiile nu pot fi de amploare. In situatia cresterii volatilitatii, putem vedea si la noi o redresare a volumelor. Cu trei luni inainte de finalul anului, indicii BVB inregistreaza evolutii cuprinse intre -4,9% (BET-C) si +21,41% (BET-FI), variatii ce nu includ si dividendele care anul acesta au avut randamente foarte mari. Probabil ca situatia se va mentine, iar BET-FI va fi indicele castigator din 2012", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni care abia au ajuns la 1 milion de lei. Pretul a coborat cu 0,538%, la 0,526 lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 165.000 de lei, valoare cu 38% mai redusa decat rulajul de vineri, de 264.000 de lei.

Actiunile Bucuresti Turism (BUTU), proprietarul hotelului de cinci stele Radisson Blu din Capitala, s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, desi a fost realizata doar o tranzactie de 60.000 de lei. Titlurile au fost cedate la 3,11 lei, pret cu 0,97% peste cotatia de vineri, cand a fost tranzactionat un pachet similar de actiuni.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 2%. Pietele au fost pe verde inca din primele minute, dupa ce un raport privind testele de stres derulate in sistemul bancar din Spania a evidentiat un necesar de capital similar asteptarilor analistilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri