Circul politic continua: guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze.

Citeste si Politicieni certati cu logica economica, vindeti Oltchim catre angajati!

Premierul Victor Ponta a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului, potrivit Mediafax.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, a anuntat anterior ministrul Economiei.

"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni - n.r.)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Masina cu bani a lui DD


Dan Diaconescu a venit la Ministerul Economiei cu o masina cu banii pentru salariile angajatilor Oltchim, insa jandarmii care asigurau paza institutiei nu i-au permis accesul autovehiculului in parcare. El a venit cu banii de la o agentie bancara.

Patronul OTV a fost intampinat de un cetatean care i-a spus: "Circarule, nu te-ai saturat sa faci circ? Vrei sa fii presedinte, circarule?".
In spatele masinii in care se afla Diaconescu s-a format pentru scurt timp un ambuteiaj.

Dan Diaconescu, iesit din masina de transport valori, a spus ca spera sa se gaseasca o solutie astfel incat banii pe care i-a adus sa fie transferati in conturile Oltchim pentru plata salariilor angajatilor. Banii au ramas in masina de transport de valori, care a fost mutata pe trotuar pentru a nu mai ingreuna circulatia rutiera.

Lider sindical: Daca Diaconescu vrea sa sprijine salariatii sa o faca legal, nu cu sacii de bani


Liderul sindicalistilor de la Oltchim Ramnicu Valcea, Corneliu Cernev, spune ca, daca Dan Diaconescu vrea sa-i sprijine pe salariati sa o faca legal, sa faca o donatie prin conducerea societatii, banii sa intre in conturile combinatului, iar ulterior pe cardurile oamenilor.

"Eu sunt sceptic in privinta acestei probleme a aducerii banilor cu sacii. Daca domnul Diaconescu (n.r. - Dan Diaconescu) doreste sa sprijine salariatii, sa o faca legal, sa faca o donatie prin conducerea societatii, banii sa intre in conturile combinatului si ulterior pe cardurile oamenilor. Sa nu vina cu sacii de bani la Ramnicu Valcea", a declarat Corneliu Cernev.

Liderul sindical s-a intrebat ce se va intampla apoi, admitand ca Diaconescu ar achita cele 45 de milioane de euro pentru activele combinatului.

"Sa zicem ca ar achita cele 45 de milioane de euro pentru activele combinatului Diaconescu. Dar apoi ce se intampla? Datoria de la Electrica nu a fost cumparata, si nici cea de la AVAS. Maine respectivii debitori ar bate la usa noului actionar si ar cere plata datoriilor altfel ar solicita intrarea in insolventa a combinatului. Multi dintre noi avem incredere in oferta lui Dan Diaconescu. Trebuia ca Oltchim sa fie dorit de un investitor care sa poata achita si creantele si sa aiba solutii financiare si pentru Arpechim. Ne e teama de un mare esec. Mai multi protestatari au inaintat si o varianta ca statul sa preia in intregime combinatul, rafinaria si Oil Terminal, sa fie un concern de stat dupa sistemul Renault sau CEZ. E o idee pentru negocierile cu cei de la FMI pentru o formula de acest gen, prin crearea unui concern de stat condus pe principiile managementului privat. O repornire la capacitate maxima a Oltchim ar necesita o investitie de aproape un miliard de euro, bani pe care ii poate aloca fie un gigant din industria mondiala, fie statul", a mai spus Cernev.

La randul sau, o angajata a Oltchim a declarat ca salariatii combinatului nu sunt sinistrati si nu doresc "pomeni" si "sacose" de la Dan Diaconescu.

Ce vrea Guvernul sa faca in continuare


Guvernul va incepe miercuri discutiile cu principalii creditori ai Oltchim (OLT), respectiv AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania si CEC, iar joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu masuri de plata a salariilor restante, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca planul Guvernului presupune si pregatirea companiei pentru o noua privatizare, care sa fie initiata cel mai probabil anul viitor, in alte conditii.

Marti, ministrul Economiei va solicita Consiliului de Administratie numirea unui nou director general si a unei noi echpe manageriale, care sa "puna stapanire" pe documente si sa asigure repornirea unui combinat aflat in deriva.

In acelasi timp, Guvernul va analiza miercuri situatia anchetelor sociale realizate la nivelul angajatilor, pentru acordarea ajutoarelor sociale.

Ponta: OPSPI va sesiza organele penale impotriva lui Dan Diaconescu


Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie va sesiza organele penale asupra actiunilor lui Dan Diaconescu in cazul Oltchim si va prezenta fapte care sa constituie probe de acuzare a acestuia pentru folosirea de documente false si incercarea de a insela statul, spune premierul Ponta.

Citeste si articolul Politicieni certati cu logica economica, vindeti Oltchim catre angajati!




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri