Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) avizul pentru a acorda companiei Oltchim (OLT) un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul daca nu va explica foarte bine cazul, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
El a explicat sa un imprumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de asteptare a raspunsului din partea CE de sase luni.

"Cei de la Ministerul de Finante si Ministerul Economiei se vor duce imediat la Bruxelles, pentru a prezenta cazul nostru cat mai bine. Comisia Europeana este foarte reticienta cand este vorba de imprumuturi, de ajutor de stat, nu doar cu Romania, ci cu toate tarile din Uniunea Europeana si atunci, daca nu ne explicam bine cazul, nu castigam. De altfel, in 2009, cand ministrul Videanu a cerut ajutor de stat 370 milioane euro sigur ca nu a avut nicioun succes pentru ca nici macar nu a explicat si nu s-a dus sa spuna de ce vrea acei bani", a spus Ponta, aflat la Bratislava.

Premierul a aratat insa ca varianta cu imprumutul aprobat de catre Comisia Europeana este "varianta secundara", cea principala fiind de a continua creditarea in conditiile strategiei de restructurare, in asa fel incat bancile si creditorii care asigura si vor asigura in continuare bani la Oltchim pentru salarii si repornirea combinatului sa aiba garantia ca isi recupereaza acei bani.

Intrebat daca o repornire a Oltchim la o capacitate de productie de doar 60%, asa cum a fost avansat, nu presupune somaj tehnic sau disponibilizari, premierul a spus ca nu vor exista disponiblizari.

"Nu, disponibilizari nu. Asta presupune o repornire treptata si, in mod sigur, toti cei care sunt angajati in acest moment - unii dintre ei vor lucra in program complet, altii, pe masura ce se repornesc sectiile - se reintorc la lucru. Insa salariile, fie ca vorbim de acea posibilitate pentru cei care inca nu au repornite sectiile, de acei 75 % pe care ii primesc din salariu, fie ca vorbim de un alt plan, important este ca salariile pe august si septembrie trebuie de asemenea platite si vor fi platite", a spus Ponta.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO), care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora, potrivit unui comunicat al Finantelor.

Ministerele Finantelor si Economiei au avut in ultimele zile mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.

"S-a desprins concluzia cã Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiarã extrem de dificila, concretizata in pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii substantiale, totalizand 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate in ultimii 5 ani de activitate ineficienta a companiei, fapt determinat, indeosebi, de gestionarea de o maniera total necorespunzatoare a intreprinderii raportat la interesele statului si ale salariatilor", se arata in comunicat.

S-a decis astfel constituirea unui parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim.

Din acesta fac parte primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, Electrica, AVAS si reprezentanti ai MFP si MECMA.

Totodata, ministerul a transmis, vineri, Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare catre Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene in materie, se poate acorda unei intreprinderi aflate in dificultate, pentru mentinerea in functiune pe durata elaborãrii unui plan de restructurare viabila si durabila a societatii.

Dupa autorizarea acestei forme de sprijin financiar, si Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un imprumut pentru relansarea activitãtii societatii, mai arata Finantele.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri