In aceasta vara, unii investitori puneau sub semnul intrebarii sustenabilitatea aprecierii accelerate a aurului, care a crescut in ultimii 10 ani de la 250 dolari pe uncie la aproape 2.000 dolari pe uncie, noteaza Financial Times.

Odata cu masurile de stimulare anuntate in ultimele saptamani de bancile centrale - de la cea de-a treia runda de relaxare cantitativa a Rezervei Federale la achizitiile nelimitate de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene - cererea pentru aur a crescut puternic, investitorii cautand sa-si protejeze fondurile de impactul inflationist al acestor programe.

Astfel, detinerile de aur ale investitorilor in exchange traded funds - fonduri de investitii flotate pe burse - au atins recent un record de 2.681 tone, potrivit analistului Edel Tully de la UBS, citat de Financial Times.

Vineri, pretul aurului a atins maximul ultimelor 11 luni, de 1.795 dolari pe uncie troy. Tot mai multi traderi au inceput sa tinteasca recordul de 1.920 dolari pe uncie stabilit anul trecut.

Cotatiile aurului au atins noi maxime in cursul acestei saptamani pentru contractele denominate in euro si franci elvetieni: aproxiamtiv 1.380 euro, respectiv 1.670 franci pentru o uncie.