Traderul elvetian de ingrasaminte si chimicale Ameropa Holding a cumparat vineri 6,74% din actiunile Chimpex Constanta (CHEM) si a ajuns sa detina 98,28% din titlurile operatorului portuar, participatie de la care poate delista compania, informeaza Mediafax.

Actiunile au fost cumparate prin mai multe tranzactii de Azomures (AZO), companie controlata aproape integral de Ameropa. Valoarea tranzactiilor a fost de 8,5 milioane lei (1,8 milioane euro).

Titlurile au fost transferate la 11,2 lei, pret cu 20% sub cotatia de marti, cand a fost realizat cel mai recent transfer. Totodata, pretul este cu 15,4% peste cel la care Ameropa a derulat in iunie oferta de preluare a Chimpex, de 9,7 lei/actiune.

Tranzactiile au fost intermediate de BCR, potrivit unei raportari transmise, luni, de intermediar pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In cadrul ofertei, Ameropa a vrut sa cumpere 9,57% din actiunile operatorului portuar pe care nu le detinea. Operatiunea a esuat insa, deoarece a preluat doar 1,06% din titlurile Chimpex, majorandu-si participatia de la 90,43%, la 91,49%. In aceste conditii, Ameropa nu a ajuns la nivelul de 95% de la care poate delista Chimpex.

Concomitent cu oferta la Chimpex, Ameropa a derulat o operatiune similara si la Azomures (AZO), unde a platit cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro) pentru 20,56% din titlurile companiei si a ajuns sa detina peste 95% din actiuni. Ulterior, Ameropa a inceput procedurile pentru delistarea Azomures.

Raportat la pretul la care au fost realizate tranzactiile de vineri, capitalizarea Chimpex este de 126,2 milioane lei (27,6 milioane euro).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Fostele "rasdace" si firmele de Forex, cele mai reclamate la ASF
Setari Cookie-uri