17 Octombrie 2012

BCR face radiografia SIF-urilor: potential +20% in sase luni



Analistii BCR considera ca SIF-urile au un potential de crestere de maximum 20% pentru un orizont investitional de sase-opt luni, insa pe termen mediu si lung cu greu pot fi gasite elemente care sa alimenteze tendinta pozitiva. Care sunt principalele plusuri si minusuri ale celor cinci societati de investitii financiare listate?

Cat vor mai putea SIF-urile sa acorde dividende record?

BCR mentioneaza ca potentialul de 20% trebuie sa fie vazut in corespondenta cu mentinerea unui randament al dividendului estimat pe 2012 de minimum 10%.

"SIF-urile au devenit in mod atipic actiuni generatoare de dividende atractive finantate consistent prin vanzari de active in conditiile in care portofoliile lor au o capacitate slaba de a genera venituri din dividende. Aceasta politica sustine preturile de tranzactionare pe termen scurt, dar va avea un impact negativ asupra valorii SIF-urilor pe termen lung", se arata in Raportul “Societatile de Investitii Financiare - Cat timp merita sa fie detinute actiunile SIF?” - realizat de echipa cercetare de piata, BCR.

Cumulat, in 2010 si 2011, la nivelul celor cinci SIF-uri, iesirile de numerar cu titlu de dividende catre actionari, impreuna cu cheltuielile operationale au fost de doua si respectiv 2,6 ori mai mari decat dobanzile si dividendele incasate de la companiile din portofolii.


SIF Banat Crisana - atitudinea conservatoare ar putea sa fie pozitiva

- Datorita politicii conservatoare de administrare a activelor, detinerile SIF1 in banci raman intacte, lasand astfel loc pentru posibile castiguri din vanzarile de active sau din incasarile din dividende.

- Detineri cheie: Vrancart Adjud, Iamu Blaj si Napomar Cluj Napoca.

- Investitie nesigura de 9 mil. euro, cu o perioada lunga de amortizare, intr-un hotel de cinci stele din Oradea operat sub brandul Hilton.

* Toate aprecierile referitoare la SIF-uri si mentionate in cele cinci slide-uri apartin analistilor BCR

SIF Moldova - Fortata sa parieze pe reducerea participatiilor in banci

- Politica de vanzare a pachetelor de actiuni din domeniul bancar ar putea sa continue in urmatorii ani, avand in vedere ca aceasta este una dintre putinele metode prin care societatea poate sa ofere in continuare dividende foarte mari.

- Strategia de a acumula 1,6% din Fondul Proprietatea (1,15% detinut inainte de listare) poate sa fie considerata un succes, avand in vedere ca aceasta detinere a generat 30% din incasarile provenite din dividendele pe anul 2011.

- In comparatie cu celelalte SIF-uri, plusurile SIF Moldova sunt transparenta, o buna comunicare si o buna calitate a rapoartelor adresate investitorilo. Aceste elemente explica partial discountul de sub 30% (mai putin decat in cazul celorlalte SIF-uri) la care se tranzactioneaza actiunile SIF2.

SIF Transilvania - In asteptarea vanzarilor de proprietati

- O serie de companii din portofoliu (in special cele din turism) ar putea sa devina generatoare de dividende.

- Investitorii asteapta un exit din portofoliul mare de proprietati detinute: faptul ca nu s-a facut nici macar o singura tranzactie importanta in acest sens, este considerat o slabiciune majora.

- SIF3 detine o serie de proprietati ce pot genera un flux important de cash pe termen lung (printre altele, detinerile minoritare in lantul hotelier Continental si hotelul Radisson din Bucuresti)

SIF Muntenia - Scandalul alimenteaza distributii importante de dividende

- Conflictul dintre noul Consiliu al Reprezentantilor si SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, va continua sa alimenteze o politica agresiva de distribuire a dividendelor, asa cum s-a intamplat si in acest an.

- Cel mai probabil, intre cele doua parti va urma o lupta de durata in instantele de judecata.

Cititi mai mult despre
conflictul dintre Administratorul SIF Muntenia si grupul de actionari care a reusit sa schimbe componenta Consiliului de Administratie


SIF Oltenia - Beneficii de pe urma unei politici de investitii sustenabile

- SIF Oltenia are cel mai valoros portofoliu de companii listate dintre SIF-uri, acesta fiind rezultatul strategiei de investitie pe termen lung concentrata pe actiunile cele mai lichide si pe companiile cele mai interesante din esalonul doi al BVB (care nu sunt controlate de investitori strategici).

- Un plus pentru SIF5 este acela ca distributiile de dividende nu au fost facute renuntandu-se la o parte din participatia de la BRD.

- SIF Oltenia este singurul SIF care inca nu a semnat acordul cu Erste privind vanzarea participatiei din cadrul BCR.

- SIF5 este cea mai eficienta societate de investitii financiare cand vine vorba de cheltuielile pentru administrarea activelor.


Citeste si