Compania de administrare a investitiilor City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea, propune o noua reconfirmare a Franklin Templeton in functia de administrator al FP, precum si ratificarea tuturor deciziilor AGA de la numirea administratorului in septembrie 2010, informeaza Mediafax.
Propunerea a fost introdusa pe ordinea de zi a unei AGA la Fondul Proprietatea programata pentru 23 noiembrie, potrivit unui raport transmis, miercuri, de FP Bursei de Valori Bucuresti.

City of London a prezentat propunerea prin intermediul a sase fonduri de investitii. Alaturi de acestea au prezentat propuneri in acelasi sens si doua vehicule de investitii asociate cu administratorul american de fonduri Cartesian si firma Grantelast Limited din Cipru.

Fondul Proprietatea a primit, miercuri, solicitarile de actionarii respectivi, se arata in raport.

Cei noua actionari propun si astfel, "reaprobarea numirii Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, sucursala Bucuresti ca administrator unic al Fondul Proprietatea si ca societate de administrare a investitiilor in conditiile Legii nr. 297/2004 privind piata de capital".

Acestia arata ca numirea se face in temeiul contractului de administrare semnat in 25 februarie 2010 si ca produce efecte in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 (a societatilor comerciale) de la acceptarea mandatului.

"Mandatul expira pe 29 septembrie 2014, dar poate face obiectul reinnoirii in conformitate cu prevederile actului constitutiv al Fondul Proprietatea", se arata in raportul transmis de Fond.

Actionarii respectivi propun si confirmarea aprobarii actului constitutiv al Fondului Proprietatea in aceeasi forma cu cea aprobata de actionari in 4 aprilie 2012 si avizata de CNVM in 20 aprilie.

Totodata, ei vor si "ratificarea actului constitutiv al Fondul Proprietatea in aceeasi forma cu cea aprobata de actionari in 6 septembrie 2010, a oricaror modificari ale actului constitutiv de la data la care acestea au fost aprobate de AGEA relevante (hotararea AGEA nr. 1/6.09.2010, nr. 5/29.11.2010, nr. 1/23.11.2011 si nr. 2/4.04.2012) si orice si toate operatiunile desfasurate si actele semnate de sau in numele Fondului Proprietatea in conformitate cu prevederile Actului Constitutiv, asa cum a fost modificat".

O alta propunere este si ratificarea "oricaror si a tuturor celorlalte hotarari aprobate" in AGA in perioada incepand cu 6 septembrie 2010 si pana in ziua AGEA din 23 noiembrie 2012, precum si "aprobarea si ratificarea oricaror acte, fapte si operatiuni de implementare bazate pe acestea".

In plus, cei noua actionari propun si readoptarea deciziilor AGA prin care au fost revocate mandatele membrilor fostului Consiliu de Supraveghere al Fondului si cele prin care au fost alesi cei cinci membri ai Comitetului Reprezentantilor.

Astfel de propuneri au fost aprobate de actionarii Fondului Proprietatea si in luna aprilie a acestui an, la propunerea City of London.

Reconfirmarea deciziilor AGA din septembrie 2010 si pana in prezent, inclusiv cea prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea, vine in conditiile in care un mic actionar al Fondului a contestat in instanta majoritatea deciziilor AGA.

Avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

Sfiraiala chiar a obtinut la Tribunalul Bucuresti (in decembrie 2011) si, respectiv, la Curtea de Apel Bucuresti (in octombrie 2012) anularea unei hotarari AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator.

Ulterior deciziei Curtii de Apel, Franklin Templeton a anuntat ca va continua sa administreze Fondului Proprietatea, in conformitate cu statutul actual, avand in vedere ca versiunea la care face referire decizia instantei nu este cea in vigoare in prezent.

In cadrul AGA din 23 noiembrie, actionarii vor discuta si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul viitor, precum si prelungirea pana la 30 iunie 2013 a mandatului dat administratorului pentru listarea secundara a Fondului Proprietatea pe bursa de la Varsovia.

La finalul lunii septembrie, investitorii institutionali straini aveau 50,91% din capitalul social al Fondului, respectiv 53,26% din drepturile de vot.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine 15,33% din actiuni, pachet care reprezinta aproape 16% din drepturile de vot in AGA.

Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care detine 9,43% din actiunile Fondului. City of London detine actiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) si warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Actiunile Fondului Proprietatea au inchis sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 1,03%, la 0,54 lei. La acest pret, capitalizarea Fondului este de 7,44 miliarde lei (1,64 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri