Serviciul de presa al furnizorului suedez de echipamente de telecomunicatii Ericsson a declarat ca firma nu a platit niciodata mita pentru obtinerea vreunui contract si ca nu a facut nici o plata catre WBS Holding, firma lui Cristian Sima, scrie Rise Project.

Insa, “o investigatie interna a companiei referitoare la o deturnare de fonduri efectuata de fosti angajati Ericsson din Romania si Suedia a descoperit ca acestia au transferat bani in contul WBS Holding in perioada 2000-2003”, mai scriu jurnalistii implicati in proiectul de investigatie Rise Project.

Brokerul Cristian Sima a declarat marti jurnalistilor islandezi ( intr- un interviu la care a colaborat si Rise Project) ca are documente care arata faptul ca Bogdan Chirieac ar fi primit bani de la compania Ericsson, bani pe care i-ar fi trimis mai departe spre politicieni romani. Sima a mai declarat ca, dupa aceste transferuri , compania suedeza a obtinut contractul pentru serviciul “112” de la Guvernul Romaniei.

Jurnalistul Bodgan Chirieac a negat atunci informatia, declarand ca nu a avut nicio relatie financiara cu firma Ericsson si ca il va actiona in judecata pe Cristian Sima.

Ulterior, Rise Project a publicat ca managerul suedez al Ericsson Romania, Thomas Lundin, care a negociat la Bucuresti contractul de 40 de milioane de euro cu Guvernul Romaniei, a devenit la scurt timp partener in firma WBS Holding, offshore-ul prin care brokerul Cristian Sima a facut tranzactii pe pietele externe pentru politicieni si afaceristi romani.

Ericsson mai spune ca a initiat o actiune in justitie impotriva lui Thomas Lundin, fost manager al firmei in Romania si ca a si castigat acel demers care a fost facut pentru a recupera fondurile care ar fi fost fraudate de catre acesta.

Citeste raspunsul companiei suedeze Ericsson pe Rise Project.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si