Dupa lansarea in data de 13 septembrie 2012 de catre Federal Reserve a celui de-al treilea program de stimulare monetara a economiei amricane (QE3), ne asteptam la o crestere a pretului la titieiul de tip Brent, specific zonei europene, la o depreciere accelerata a monedei americane, facand o simpla analogie cu ceea ce s-a intamplat anterior pe pietele financiare, dupa lansarea programelor QE1 si QE2. Cei care au mizat insa pe acest scenariu, cel putin pana in acest moment, s-au inselat!
Pretul titeiului a crescut pana la finalul lunii septembrie 2012. Cu doar patru dolari fata de valoarea pe care o avea la momentul lansarii programului QE3. De la inceputul lunii octombrie, pretul a ramas intr-un interval de variatie 107-112.5 dolari SUA/ baril iar in acest moment se afla pe un trend descendent, cu sanse mari de a ajunge in urmatoarele trei saptamani in zona de 101-103 dolari SUA/ baril. Daca luam ca referinta evolutia cursului de schimb EUR/USD, moneda americana s-a depreciat fata de moneda Euro cu aproape 2% si a ramas astfel intr-un interval de variatie 1.28-1.31.

O crestere mai semnificativa au inregistrat indicii bursei din SUA, indicele S&P a crescut cu aproape 5%, aflandu-se totusi in ultimile zile pe un trend descendent si revenind astfel la nivelul din 13 septembrie. La aprope doua luni de la lansarea celui de al treilea program de stimulare monetara, practic nu avem efectele de crestere, contrar celor ce s-au intamplat cu ani in urma, dupa lansarea QE1 si QE2.

Este posibil ca situatia economica din zona Euro sa fi contrabalansat semnificativ o posibila crestere a pietelor financiare internationale. Poate va mai dura pana cand efectul QE3 se va resimti. Oricum situatia economica din zona Euro ramane delicata, somajul din Spania a ajuns la un nivel record si pietele asteapta sa vada daca autoritatile de la Madrid vor cere sau nu sprijin financiar international. Grecia intampina dificultati in implementarea masurilor de austeritate cerute de organismele internationale. Tocmai de succesul implementarii acestor masuri depinde acordarea unei noi transe de aproximativ 35 miliarde Euro catre statul elen, prim-ministrul grec declarand ca fara aceste fonduri statul va intra probabil in incapacitate de plata, in a doua jumatate a lunii noiembrie.

Revenind la analiza pretului petrolului, extremele intervalului de variatie au reprezentat un bun moment de vanzare/cumparare. Drept exemplu, dupa scaderea rapida la nivelul de 107 dolari SUA, pretul a recuperat masiv in urmatoarea zi si a inchis peste nivelul de 110 dolari SUA/ baril. Aceasi situatie, atunci cand cotatia a scazut din nou de la 114 la 107 dolari SUA/ baril. Doar ca a treia oara scenariul s-a schimbat, din “zona” de 115 dolari, pretul a scazut in decurs de o saptamana pana la nivelul de 107 dolari SUA/ baril si… in urmatoarea saptamana nu a mai reusit sa treaca peste nivelul de 110 dolari/baril! Este posibil ca nivelul de 107 dolari SUA/ baril sa fie “spart” si sa asistam - pe termen scurt - la o scadere a pretului pana in zona de 100-103 dolari SUA/ baril. Probabil ca sub nivelul de 107 dolari/ baril exista foarte multe ordine de stop loss care vor genera un nou de val de ordine de vanzare in piata! Crucial pentru perioada urmatoare va ramane nivelul de 107 dolari SUA/ baril.

Analistii se astepta ca economia Chinei sa scada in continuare in perioada urmatoare, evolutie ce duce la scaderea cererii pentru titei. Lipsa titeiului iranian din piata, datorata embargoului impus de catre autoritatile internationale asupra exporturilor, a avut ca rezultat cresterea cotatiei la titei.

Situatia din Siria, coroborata cu decizia autoritatilor iraniene de a nu stopa programul de cercetare nucleara, adauga un premium la pretul titeiului, asa cum s-a intamplat deja in anii trecuti cand o agravare si extindere a acestor probeleme a generat o crestere a pretului.
Uraganul Sandy, care a lovit partea de est a SUA, a avut un impact destul de mare asupra evolutiei cotatiilor la titei. Spread-ul intre titeiul de tip WTI, specific zonei americane si titeiul de tip Brent a scazut rapid cu 4 dolari SUA si a recuperat apoi la fel de rapid: 3 dolari in numai 2 zile! Au fost bineinteles si momente in care s-a observat o divergenta clara intre evolitiile celor doua tipuri de titei: WTI-ul scadea si Brent-ul crestea!

Time spread-ului intre primele doua “contracte futures”, cu scadente diferite, cotate pe bursele internationale pentru motorina, a avut o evolutie si mai interesanta. Time spread-ul reprezinta diferenta intre cotatiile pentru doua contracte futures (cu scadente diferite in timp) pentru acelasi produs pe bursele internationale, aceasta diferenta poate fi pozitiva sau negativa, in functie de curba in viitor a pietei!

Valoarea medie a acestui spread in 2012, intre primele doua contracte, a fost de 4 dolari SUA, in ultima luna am avut o crestere a acestui spread pana la valoare de 15.5 dolari. O crestere urmata de o scadere, la fel de rapida, pana la valoarea medie pentru acest an. Practic, o evolutie de mai mult de 20 dolari pentru acest “time spread” in mai putin de o luna de zile.

Exista opinii despre efectul alegerilor prezidentiale de saptamana viitoare din Statele Unite, nu cred insa ca impactul va fi mare in piata produselor petroliere!

Pe langa aceste alegeri prezidentiale, saptamana viitoare este marcata si de o serie de alte evenimente care vor influenta pietele financiare internationale. Luni va fi intalnirea G20 – grupul ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din 19 state si U.E., joi au loc sedintele de politica monetara pentru Banca Angliei si Banca Centrala Europeana, urmate de conferinta de presa a presedintelui ECB, Mario Draghi. Marti si miercuri este programata greva generala in Grecia! Aceste evenimente ar putea concura serios efectele uraganului Sandy… pe piata internationala a titeiului!

Analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri