Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au ajuns la un acord cu o zi in urma prin care au decis sa amane privatizarile, sperand sa obtina preturi mai bune pe pachetele de actiuni in urmatorii ani.

“Consideram ca prin amanarea acestor listari, Romania amana sine die depasirea stadiului de "frontier market" al pietei de capital, ratand, inca o data, intrarea pe radarele fondurilor de investitii specializate pe piete emergente, care dispun de multe lichiditati disponibile pentru investitii, iar discounturile la care se tranzactioneaza actiunile romanesti vor ramane in continuare foarte mari”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al AIPC.

Reprezentantii investitorilor spun ca in conditiile actuale deja nu mai este rezonabil sa ne imaginam vreo comparatie cu bursa poloneza, si nici cu Turcia, piata “la care Romania se uita de sus in urma cu doar cativa ani, iar acum are tranzactii de sute de ori mai mari pe bursa”. AIPC mentioneaza ca astfel de exemple ne arata cat de usor este sa te dezvolti economic cu putina consecventa si predictibilitate, “caracteristici care, din pacate, ii lipsesc pietei autohtone de capital”.

In final, AIPC a a solicitat autoritatilor sa dea dovada de seriozitate si profesionalism in stabilirea unor termene clare pentru listarea companiilor de stat sau vanzarea de pachete de actiuni la companiile deja listate si, mai ales, respectarea acestor termene.