Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 0,59%, intr-o piata unde tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3) au asigurat 54% din rulajul de doar 10,8 milioane lei, scrie Mediafax.

Piata locala a fost pe scadere inca din primele minute, urmand indeaproape linia burselor mature din Europa. La fel ca in precedentele sedinte, atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata pe cateva actiuni.

"Volumele extrem de mici sunt cauzate de lipsa de interes fata de piata avand in vedere faptul ca nu se intampla nimic, monotonia caracterizand atmosfera din piata. Clientii mari sunt pe pozitii de stand-by, iar cei de retail mai «ciupesc» putin ca sa isi mai «cosmetizeze» portofoliul. In piata nostra nici zvonuri nu mai sunt, astfel ca asteptam trecerea campaniei electorala si sa se instaleze noul guvern pentru a vedea ce planuri are executivul pe urmatorii patru ani", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,65%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,75% sub inchiderea de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,66%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,43%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,87% sub nivelul de luni.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 10,8 milioane lei (2,3 milioane euro), usor sub lichiditatea sedintei precedente, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro). Titlurile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 3,45 milioane lei si, respectiv, 2,35 milioane lei. Aceste actiuni au asigurat 54% din lichiditatea pietei.

Cel mai recent transfer cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 053 lei, pret cu 0,66% mai redus fata de luni, iar titlurile SIF Transilvania au inchis in scadere cu 0,33%, la 0,598 lei.

"In ceea ce priveste evolutiile burselor externe, piata da semne de corectii, revenirile nefiind asteptate cat de curand. Rezultatul alegerilor din SUA a dat batai de cap investitorilor, ei mizand, deocamdata, pe un mers greoi al reformelor propuse de Obama. Totodata, problemele din zona euro nu sunt ca si rezolvate, existand inca eforturi sustinute pentru calmarea pietelor", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%. Pietele au fost pe rosu inca de la deschidere si corectiile s-au dus pana la 1% dupa publicarea unor date sub asteptari privind increderea economistilor in economia Germaniei.

Ulterior, scaderile s-au temperat pentru scurt timp dupa aparitia unor informatii conform carora, mai multe transe din ajutorul extern pentru Grecia ar putea fi grupte intr-o singura transa de 44 miliarde euro, pentru evitarea incertitudinilor referitoare la deliberari suplimentare pe tema transelor in urmatoarele saptamani si luni.

Pietele sunt afectate, totodata, de temerile privind posibilitatea ca in SUA sa se activeze la inceputul anului urmator reduceri de cheltuieli si taieri de taxe, despre care analistii afirma ca vor avea un impact negativ puternic asupra economiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Dezastru pe Bursa: Site-ul BVB s-a inchis. BET-FI -10%; BET -8%