Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in stagnare, intr-o piata in care atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, SIF Transilvania si OMV Petrom au asigurat doua treimi din rulaj.
Desi bursele europene au debutat pe rosu, piata de la Bucuresti a revenit pe crestere inca din primele minute si a recuperat o parte din corectia de peste 1% inregistrata in precedentele doua zile. Revenirea a fost lenta, iar punctul maxim de crestere al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 11:30, cand piata era cu 0,64% peste inchiderea sesiunii anterioare, scrie Mediafax.

Ulterior, piata s-a intors aproape de nivelul de marti, iar dupa ora 13:00 a intrat pe scadere usoara, punctul minim fiind atins in jurul orei 14:30, cand indicele BET-C era cu 0,43% sub nivelul de marti. In ultima ora indicii s-au intors in imediata apropiere a nivelelor de marti.
Variatiile usoare au venit in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, majoritatea investitorilor continuand sa adopte pozitii de asteptare.

"Cred ca alegerile sunt cel mai important eveniment in perioada apropiata. Insa nu aceasta este neaparat cauza pentru volumele reduse. Contextul in care se afla piata de la noi este prost, nu sunt listari noi, Fondul Proprietatea nu este lasat sa se listeze si in Polonia, bancile au inca multe probleme etc", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

El nu crede ca eventualele cosmetizari de portofoliu care vor fi realizate pe final de an vor putea ridica semnificativ lichiditatea bursei.

"Volumele create de transferuri de pe un fond pe altul, nu inseamna lichiditate reala", a adaugat Fer.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, precum si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,19%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat cu 0,46% sub nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,17%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 13% peste rulajul sedintei precedente, de 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro).

Peste doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane le), SIF Transilvania (2,2 milioane lei) si OMV Petrom (aproape 1,5 milioane lei). Rulajele titlurilor OMV Petrom si SIF Transilvania au fost ajutate si de cate un deal, de 276.000 de lei si, respectiv, de 597.000 de lei.

Cate o tranzactie negociata a fost realizata si cu titluri SIF Moldova (543.000 de lei) si actiuni BRD (730.000 de lei).

Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au incheiat in crestere cu 4,29%, fiind cotate la 0,0365 lei, pe un rulaj de 33.000 de lei. Cotatia acestor titluri a urcat cu pana la 5,4% inca de la deschidere, dupa ce banca a anuntat rezultatele financiare inregistrate in primele noua luni.

Carpatica a consemnat un profit net de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), iar activele totale au crescut cu 11,24%, la 4,305 miliarde lei.

"In general, sezonul rezultatelor are un impact important asupra actiunilor, insa fiind al treilea trimestru trendurile din sector sau pentru companii in sine sunt destul de clare pentru acest an. Mai important este guidance-ul (asteptarile companiei - n.r.) pentru 2013-2014, dar la noi multe companii comunica foarte putin si rar cu piata", a afirmat analistul.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare prezentate de Transelectrica (TEL). Pretul acestor actiuni a scazut usor pe parcursul sedintei, iar la inchidere corectia s-a dus la 1,74%, pretul ajungand la 11,29 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 180.000 de lei.

Compania a incheiat primele noua luni cu un profit net de 19,2 milioane lei (4,3 milioane euro), de aproape opt ori sub cel din perioada similara a anului trecut, in trimestrele doi si trei din acest an compania nationala de transport al energiei electrice inregistrand pierderi.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 1,2 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de marti, de 142.000 de lei.

Peste 88% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de un deal cu 32% din actiunile firmei Comargros Pitesti (749.000 de lei) si de tranzactii cu actiunile firmei imobiliare Univers Ramnicu Valcea (310.000 de lei).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, fiind influentate de corectiile inregistrate in sesiunea precedenta bursele din SUA, precum si de publicarea unor indicatori economici sub asteptari in zona euro si Statele Unite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri