Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,22%, pentru prima oara in ultimele cinci zile, astfel ca scaderea din aceasta saptamana s-a redus la 1,36%, dar mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar lichiditatea abia a ajuns la 11 milioane lei, scrie Mediafax.
Raportat la nivelul de la finalul lunii octombrie, indicele general BET-C este cu 2,6% mai jos, iar fata de anul trecut cu 0,78%.

Piata locala a continuat si in luna noiembrie sa urmeze evolutia burselor internationale, care s-au inscris pe o linie descendenta pe fondul temerilor investitorilor cu privire la evolutia economiei la nivel global. Bursa a incheiat pe verde doar sedinte din cele 12 sedinte din prima jumatate a lunii. Totodata, prudenta investitorilor a afectat si lichiditatea pietei, astfel ca rulajele din piata principala au continuat sa fie reduse.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 3,38% in luna noiembrie, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 3,87%. Totusi, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 9,72%, iar BET-FI cu 20,8%.

"Efectele sezonului de raportari financiare deja incep sa isi piarda din intensitate, fiind aproape consumate, iar evolutia PIB-ului (in al treilea trimestru -n.r.) a avut un impact aproape nul, avand in vedere faptul ca piata locala este puternic corelata cu peisajul international din ultimele zile, prezentand aceleasi evolutii negative", a declarat pentru Mediafax Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

In sedinta de vineri, piata a debutat pe scadere usoara, iar in jurul orei 10:50 indicele general BET-C a trecut brusc pe crestere cu 0,18%, insa doar pentru cateva minute. Apoi, piata s-a reintors pe rosu, unde a stat pana in ultima ora de tranzactionare, cand a revenit la nivelul de joi, iar in ultimele minute chiar a reusit sa treaca pe crestere usoara.

Astfel, la inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,21% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,47%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,24% sub ziua precedenta.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,42%.
"Dupa aproape o saptamana de scaderi generalizate, ne putem astepta la un mic reviriment, o incercare de recuperare a terenului pierdut, insa inversarea sentimentului nu cred ca se poate genera intern, acesta fiind mai degraba importat din pietele mature", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 11 milioane lei (2,4 milioane euro), valoare cu 25% sub rulajul de vineri, de 14,6 milioane lei (3,2 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea bursei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei) si SIF Transilvania (1,9 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au incheiat in crestere cu 0,85%, la pretul de 0,5345 lei, iar actiunile SIF Transilvania au avansat, tot cu 0,85%, la 0,595 lei.

In acelasi timp, titlurile Oltchim au urcat cu 7,38%, la 0,56 lei, in cadrul unor tranzactii cu rulaje reduse. Investitorii au realizat 152 de operatiuni cu aceste actiuni, in valoare cumulata de 116.000 de lei, astfel ca valoarea medie a unei tranzactii a fost de aproape 764 lei.

Titlurile combinatului chimic au debutat in scadere usoara, dar dupa primele minute au inceput sa creasca. Cel mai mare pret platit in prima parte a zilei pentru aceste actiuni a fost de 0,579 lei, respectiv cu 11% peste inchiderea de joi.

Oltchim a repornit vineri inca doua sectii, ajungand astfel la o capacitate de productie de 30%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de doar 98.000 de lei, valoare de peste trei ori sub rulajul de joi, de 304.000 de lei.

Titlurile firmei Electroprecizia Sacele (ELZY) au consemnat primul rulaj din piata, de 20.000 de lei, iar pretul a avansat cu 1,29%, la 3,849 lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, in contextul pregatirilor administratiei prezidentiale americane pentru negocieri in Congres referitoare la adoptarea unor masuri care sa opreasca activarea automata de reduceri de cheltuieli si majorari de taxe anul urmator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri