Gavaneanu ar urma sa preia mandatul la 1 decembrie, in aceeasi zi urmand sa isi produca efectele si demisia lui Valentin Rata din CA, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de SIF Transilvania Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Numirea lui Gavaneanu trebuie sa fie avizata si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar mandatul sau va fi valabil pana la prima AGA, cand ar putea primi un nou mandat sau va fi inlocuit.

Razvan Gavaneanu este fiul omului de afaceri Corneliu Gavaneanu, care are in proprietate Metaltrade si porturile Docuri si Bazinul Nou din Galati.

Razvan Gavaneanu este unul dintre actionarii importanti ai SIF Transilvania si detine aproximativ 2% - 3% din actiuni, potrivit unor surse din piata de capital.

Presedintele CA si directorul general al SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat ca Gavaneanu este agajat la SIF Transilvania din aceasta vara, fiind expert financiar in cadrul departamentului de tranzactionare.

Totodata, el a mentionat ca SIF Transilvania nu are investitii in nicio firma controlata de familia Gavaneanu.

Mandatul Consiliului de Administratie al SIF Transilvania va expira in primavara anului viitor, astfel ca actionarii ar urma sa aleaga administratorii in AGA de bilant, care de regula are loc in luna aprilie.

Gavaneanu il va inlocui in CA pe Valentin Rata, care a fost administrator al SIF Transilvania inca din 2001.

Aceasta este a treia schimbare in conducerea unei SIF realizata in acest an, dupa ce in luna iulie a fost schimbat Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, iar la finele lunii octombrie Ioan Cuzman a anuntat ca de la 1 decembrie se va retrage din functia de presedinte CA - director general al SIF Banat-Crisana.

Daca in cazul SIF Muntenia, disputa dintre Consiliul Reprezentantilor Actionarilor si Muntenia Invest pentru revocarea administratorului a ajuns in instanta, in cazul SIF Banat-Crisana schimbarea se realizeaza fara efecte vizibile in exterior.

Schimbarile in conducerile celor cinci SIF-uri au devenit aproape inevitabile dupa majorarea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din capital, astfel ca investitorii pot avea un cuvant mai greu in AGA.

SIF Transilvania (SIF3) a obtinut in luna octombrie un castig de 25,1 milioane lei, vanzand o parte din participatii, astfel ca profitul din primele zece luni a urcat la 221 milioane lei (49,7 milioane euro), depasind deja castigul record de anul trecut, de 207,7 milioane lei.