Franklin Templeton, administratorul FP, ia in calcul mai multe solutii pentru a putea distribui dividende pentru 2012, inclusiv reducerea capitalului social, intrucat legislatia nu permite acordarea de dividende in cazul in care valoarea activului net pe actiune este sub valoarea nominala, scrie Mediafax.

Fondul Proprietatea si-a redus in luna iunie cu 21% valoarea activului net, ca urmare a intrarii Hidroelectrica in insolventa. Fondul detine 20% din actiunile celui mai mare producator de energie elerctrica din Romania.

Astfel, in luna iunie valoarea activului net pe actiune a coborat de la 1,1688 lei la 0,9317 lei. La finalul lunii octombrie indicatorul era de 0,96 lei.

Managerul Fondului, Greg Konieczny, le-a prezentat actionarilor in AGA mai multe variante, printre care si posibilitatea diminuarii capitalului social cu valoarea dividendelor pe care fondul le are de distribuit, potrivit unor surse din actionariat prezente la sedinta.

In cadrul AGA, reprezentantii FP au spus ca Fondul ar urma sa distribuie dividende in valoare bruta de 536 milioane lei, astfel ca valoarea dividendului ar fi de circa 0,04 lei.

Fondul are un capital social subscris si varsat de 13,41 miliarde lei.

Konieczny a precizat ca reducerea capitalului s-ar putea realiza prin reducerea valorii nominale, insa la aceasta varianta se va apela doar in lipsa altor solutii. Pentru diminuarea capitalului, administratorul ar avea nevoie de aprobarea actionarilor.

Alte solutii pe care Fondul le ia in considerare sunt modificarea reglementarilor in vigoare, Fondul avand deja discutii cu Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice si cu CNVM.

Fondul a solicitat CNVM sa schimbe metodologia de calcul a valorii activului net pe actiune astfel incat in activ sa fie incluse si valoarea participatiilor la companiilor aflate in insolventa, cum este cazul Hidroelectrica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cati bani vor pune pe masa companiile de pe bursa in 2020