Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,46%, intr-o piata apatica si unde tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), SIF Transilvania (SIF3), precum si deal-uri cu titlurile SIF Moldova (SIF2) si BVB (BVB) au dus lichiditatea la 23,3 milioane lei, informeaza Mediafax.
Piata a fluctuat foarte usor inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost reduse in cazul celor mai multe actiuni. Astfel, la inchiderea pietei principale, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau doar actiunile emise de 13 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,3 milioane lei (5,1 milioane euro), suma din care doua treimi au reprezentat operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (4,2 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei), SIF Transilvania (2,3 milioane lei) si deal-uri cu 0,45% din actiunile SIF Moldova (3,2 milioane lei) si 1,95% din titlurile BVB (3 milioane lei). Astfel, lichiditatea bursei a fost cu % peste rulajul de luni, de 19,8 milioane lei (4,4 milioane euro).

"Tranzactiile deal din ultima perioada arata ca piata sufera de o lipsa profunda de lichiditate. Investitorii sunt nevoiti sa apeleze la astfel de tranzactii fiindca in piata regular (principala - n.r.) este dificil de gasit o contraparte in momentul in care este vizat un volum mai mare de actiuni", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,23%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,41% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,73%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat cu 0,6% sub ziua anterioara.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat in stagnare.

Brokerul crede ca unii investitori au inceput deja sa cumpere unele actiuni, anticipand dividendele pe care companiile respective le vor distribui anul viitor.

"Rezultatele financiare publicate de catre companii la sfarsitul trimestrului al treilea au ajutat piata sa anticipeze intr-o anumita masura nivelul dividendelor ce urmeaza sa fie distribuite", a afirmat Niculae.

Actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata principala, cu tranzactii de 4,2 milioane lei si, respectiv, 2,3 milioane lei. Titlurile FP au scazut cu 0,56%, la 0,5375 lei, iar actiunile OMV Petrom au coborat cu 1,03%, la 0,3925 lei.

Cele mai mari pachete de actiuni OMV Petrom cumparate in ultimele zile au fost preluate de fonduri administrate de Franklin Templeton.

O tranzactie negociata a fost realizata si cu actiuni SIF Muntenia (SIF4), de 290.000 de lei.

"Este posibil ca dupa stabilizarea situatiei politice sa vedem o imbunatatire a volumelor zilnice de tranzactionare. Din pacate, insa, momentul alegerilor corespunde cu sfarsitul de an, care este o perioada caracterizata de scaderea numarului de tranzactii. Astfel, o imagine mult mai clara vom putea avea incepand cu primele sesiuni de tranzactionare de anul viitor", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 139.000 de lei, valoare de peste doua ori sub rulajul de luni, de 316.000 de lei.

Actiunile Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 50.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,68%, la 0,148 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in stagnare, iar piata de la Paris avansa cu 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri