Taxa pe tranzactii financiare va fi introdusa in masura in care va exista un acord in acest sens la nivelul Uniunii Europene, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Pozitia Romaniei privind Uniunea economica si monetara de la nivelul Uniunii Europene a fost adoptata, marti, de Guvern printr-un memorandum initiat de ministerele Finantelor, Afacerilor Europene si Afacerilor Externe si avizat de guvernatorul Bancii Nationale.

Inca neimplementata la nivelul Uniunii Europene, taxa presupune un impozit de 0,1% pe tranzactiile cu actiuni si de 0,01% pe tranzactiile cu derivate, ea urmand sa fie insa aplicata doar institutiilor financiare din UE. USL a mentionat deja in programul de guvernare ca va sustine introducerea taxei pe tranzactiile financiare.

In document se mai arata ca Romania este interesata sa participe la demersurile privind crearea unei uniuni bancare, respectiv a mecansimului unic de supraveghere.

Comisia Europeana a propus, in septembrie anul trecut, taxarea tututor tranzactiilor intre institutiile financiare (banci, burse, companii de investitii, companii de asigurari, fonduri de hedging).

Taxa se va aplica daca cel putin una dintre institutiile financiare implicate are sediul in UE, chiar daca tranzactia se desfasoara in afara spatiului comunitar.