Andrei Kirilenko, economist sef in cadrul Commodity Futures Trading Commission, mentioneaza ca profitul mediu pe care un „robot” ce foloseste tehnici agresive de tranzactionare l-a facut intr-o luna din 2010 a fost de 45.267 dolari/zi.

Intre timp castigurile au mai scazut pe masura ce volumele tranzactionate s-au redus pe bursele americane, in vreme ce costurile tehnologice au continuat sa creasca.

Studiul realizat de Kirilenko vine in contextul in care reprezentantii celor mai importante institutii de reglementare din SUA, printre care si secretarul Trezoreriei - Timothy Geithner sau presedintele FED - Ben Bernanke, au avut in noiembrie o intalnire inchisa publicului in cadrul careia au discutat despre riscurile automatizarii tranzactiilor de pe burse si impactul pe care aceste software-uri il au asupra investitorilor traditionali.

Andrei Kirilenko mai arata ca un software agresiv de tranzactionare a facut un profit de 1,92 dolari pentru fiecare contract futures pe care l-a tranzactionat avand contraparte un investitor institutional major. Acelasi software a facut un profit de 3,49 de dolari la fiecare tranzactie in care a fost implicat un investitor de retail, neprofesionist.

Citeste si:

De asemenea, software-urile pasive, care foarte rar sunt cele care initiaza o tranzactie, au inregistrat o pierdere minora in cadrul schimburilor cu institutionalii, dar in acelasi timp au avut un castig mai mare, de 5,05 dolari/contract, in schimburile unde contrapartea a fost un investitor de retail.

Economistul avertizeaza ca daca situatia nu se rezolva investitorii obisnuiti ar putea sa renunte la pietele futures reglementate, urmand sa tranzactioneze pe burse mai putin transparente, unde nu trebuie sa concureze impotriva unor „roboti”.

In Romania brokerii locali spun ca software-urile automate de tranzactionare sunt practic inexistente din moment ce acestea au nevoie de o lichiditate foarte mare in piata pentru a putea specula cele mai mici variatii de pret.