Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,25%, intr-o piata linistita si unde tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, BVB, SIF Transilvania si sase deal-uri au acoperit 72% din lichiditatea de 19,2 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, iar la fel ca in precedentele sedinte atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni. Astfel, la inchiderea pietei principale, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrau doar actiuni emise de 13 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

La fel ca in precedentele sedinte, unii investitori au continuat sa transfere pachete mai mari de actiuni direct prin tranzactii negociate. Astfel, au fost realizate trei deal-uri cu actiuni SIF Moldova (1,2 milioane lei), doua tranzactii negociate cu titluri OMV Petrom (1,4 milioane lei) si un deal cu actiuni SIF Oltenia (1,7 milioane lei).

"Intensificarea deal-urilor poate fi determinata de unii investitori treziti din amorteala de vanzarea pachetului de 0,4% din actiunile OMV Petrom de catre BERD. Exact acest gen de tranzactii lipseste pietei locale, deoarece acestea reusesc sa declanseze iuresul de tranzactii la care brokerii spera din iunie. De atunci bursele externe au avut un rally sustinut, aflandu-se in preajma maximelor din 2007, in timp ce piata locala este la ani lumina departare de la ceea ce a insemnat BVB in anul 2007, atat din punct de vedere al volumelor, cat si ca preturi. Din pacate, atat brokerii, cat si investitorii se raresc, multii dintre ei pierzandu-si in primul rand banii, apoi rabdarea si entuziasmul", a declarat directorul general al Rombell Securities, Adrian Tod.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in createre cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,14% peste ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,15%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,26%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat in crestere cu 0,53%.

Rulajul pietei actiunilor, de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro), a fost foarte apropiat de cel de miercuri, de 19,1 milioane lei (4,2 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 72% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (6 milioane lei), BVB (2 milioane lei), SIF Transilvania (1,3 milioane lei) si de tranzactiile negociate cu titlurile SIF Oltenia, OMV Petrom si SIF Moldova.

Tod considera ca scaderea interesului pentru bursa este determinata pe de o parte de politicienii care nu sustin dezvoltarea pietei deoarece foarte multi dintre ei nu inteleg piata de capital, iar pe de alta parte de brokerii care nu au stiut sa promoveze bursa.

"In ultimul timp brokerii s-au angrenat intr-o lupta oarba de cota de piata, cand de fapt aceea piata nu prea mai exista, si nu au stiut sa promoveze suficient companiile in randul investitorilor. Este greu de crezut ca o persoana care dispune de anumite lichiditati nu ar fi preferat sa le investeasca de exemplu in actiuni SIF Transilvania, care au avut un randament la dividend de peste 15%, decat sa isi tina banii la banca la o dobanda de 6-7%", a adaugat brokerul.

Totodata, el spune ca o mica parte din vina revine si investitorilor care nu s-au mai informat suficient cu privire la oportunitatile oferite de bursa in ultima perioada.

"Sa speram ca odata cu alegerile parlamentare se va incheia un capitol negru pentru bursa, iar politicienii care vor iesi castigatori din aceasta lupta electorala vor avea ochii si pentru piata de capital, care peste tot in lume este un pilon important al economiei. Cred ca perioada urmatoare va fi hotaratoare pentru ce va insemna piata de capital in Romania. Intentia de modificare a comisioanelor de catre actuala conducere a BVB este mai mult decat benefica daca acestea se vor micsora, deoarece brokerii au redus deja comisioanele percepute clientilor la niste cote alarmante, iar aceasta miscare a dus deja la iesirea unora din piata. Sper ca o scadere de comisioane sa fie urmata si de CNVM", a afirmat Tod.

Pe piata Rasdaq, rulajele au continuat sa fie foarte reduse, operatiunile de joi insumand numai 180.000 de lei. Suma este de peste doua ori sub rulajul de miercuri, de 425.000 de lei.

Brokerul crede ca BVB ar trebui sa urmeze modelul unor burse importante pentru a se dezvolta si astfel sa poata intra pe radarele marilor investitori.

"Probabil ca cea mai buna decizie ar fi alaturarea BVB de un nume mare in domeniul pietei de capital, de ce nu London Stock Exchange, care a fost premiata de Asociatia Brokerilor pentru sprijinul acordat pietei de capital din Romania, si care sa ne imprumute din experienta si sa ne ajute sa devenim mult mai vizibili in ochii investitorilor si sa trecem peste aceste clipe negre", a adaugat Tod.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau cresteri cuprinse intre 0,2% si 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri