Bursa a crescut cu 0,71%, intr-o piata unde investitorii au ridicat cu peste 4% preturile actiunilor a doua dintre cele cinci SIF-uri, pe rulaje in crestere, iar lichiditatea a fost sustinuta de tranzactiile cu actiuni SIF, Fondul Proprietatea si cu actiuni OMV Petrom, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde inca din primele minute, iar apoi preturile au continuat sa creasca incet, insa in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni in majoritatea cazurilor.

In a doua parte a sedintei, in piata au fost plasate mai multe ordine de cumparare pentru actiunile SIF-urilor, astfel ca preturile a patru dintre SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 2% - 4,8%, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost pe plus cu aproape 0,8%.
La sfarsitul zilei, actiunile SIF Banat Crisana si cele ale SIF Transilvania castigau 4,8%, respectiv 4,2%, cele mai mari cresteri inregistrate pe aceste titluri in ultimele cinci luni.

Actiunile a trei dintre SIF-uri au incheiat sedinta cu cresteri de 2,29% - 4,8%, iar titlurile SIF Moldova si SIF Muntenia au avansat cu 0,21% si, respectiv, cu 0,81%.

"Cred ca mai sunt ceva bani alocati si pentru piata din Romania, dupa trecerea alegerilor. Actiunile SIF-urilor sunt in continuare cumparate pentru dividend si discount, cele cu dividend potential ridicat avansand cel mai mult. In acelasi timp, titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza, in continuare, intr-un range destul de strans, iar din ultimele raportari reiese ca strainii continua sa cumpere si investitorii locali sa vanda", a afirmat un broker.

Investitorii au transferat in total actiuni de 27,4 milioane lei (6 milioane euro), valoare cu 16% sub rulajul de marti, de 31,7 milioane lei (7 milioane euro). Peste 92% din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de operatiuni cu titlurile celor cinci SIF-uri (15,4 milioane lei), actiunile Fondul Proprietatea (6,9 milioane lei) si OMV Petrom (2,9 milioane lei, din care doua deal-uri de 2 milioane lei).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,97%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,34% peste ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,31%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,84%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,05%. Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost transferate cinci pachete de titluri de stat pentru 4,3 milioane lei (952.000 de euro).

Exceptand actiunile celor cinci SIF-uri, titlurile FP si actiunile OMV Petrom, la inchiderea pietei principale, rulaje de peste 100.000 de lei mai inregistrau actiuni emise de 6 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Ramane de vazut cat de repede va fi numit noul Guvern, ce planuri va prezenta, pentru ca in campania electorala nu s-a discutat mai nimic, si trebuie sa vedem cum va evolua mediul politic. Cred ca majoritatea investitorilor sunt destul de precauti, iar activele romanesti probabil vor continua sa se tranzactioneze cu un discount fata de regiune. Depinde de mediul politic si masurile luate in continuare daca acest discount se va reduce sau va creste. Pentru moment, piata da USL un moment de pauza", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 123.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marti, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro).

Totusi, lichiditatea de marti a fost asigurata in proportie de 93% de un deal cu aproape 16% din actiunile Albalact (ALBZ), de 10,6 milioane lei (2,3 milioane euro). Pachetul de actiuni a fost transferat catre firma Croniar, din Cipru, de catre Petre Ciurtin, tatal presedintelui CA si al directorului general al Albalact Raul Ciurtin.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt avansau cu pana la 0,3%, iar piata de la Paris era in scadere cu 0,1%, inaintea unei decizii de politica monetara a Rezervei Federale a SUA (Fed), asteptata dupa inchiderea pietelor de capital din Europa.

Investitorii se asteapta ca Fed sa anunte o noua runda dintr-un program de cumparare de obligatiuni, in valoare de 40 de miliarde de dolari lunar, prin achizitii de titluri de Trezorerie. Operatiunea face parte din eforturile bancii centrale a SUA de a sustine recuperarea economica fragila afectata de discutiile politice asupra bugetului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri