In primele 20 de minute de tranzactionare, au fost realizate transferuri cu actiuni emise doar de 22 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La ora 10:20, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,19%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,44% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,66%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,14%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,75% peste ziua anterioara.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 1,5 milioane lei (347.000 de euro), valoare de aproape sase ori peste rulajul de la debutul sedintei precedente, de doar 263.000 de lei (59.000 de euro). Lichiditatea de marti a fost sustinuta in proportie de 85% de transferuri cu actiuni Erste, de aproape 1,3 milioane lei.

Market makerii pe titlurile bancii au ridicat pretul de la BVB pentru a-l aduce la un nivel in imediata apropiere a cotatiei de la Viena, unde este piata principala a actiunilor Erste. Astfel, cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 105,05 lei, pret cu aproape 3% peste nivelul de luni.

Pe urmatoarele pozitii in topul lichiditatii s-au clasat actiunile SIF Moldova (SIF2) si BRD (BRD), cu transferuri de 73.000 de lei si, respectiv, de 52.000 de lei, Pretul titlurilor SIF Moldova a avansat cu 0,57%, la 1,418 lei, iar cotatia actiunilor BRD a urcat cu 1,22%, la 7,45 lei.

Bursele vest-europene au deschis sedinta in crestere cu pana la 0,4%, sustinute de optimismul investitorilor cu privire ca politicienii SUA vor ajunge la un acord pentru masuri de reducere a deficitului bugetar, necesare evitarii activarii automate anul urmator a unui set de majorari de taxe si reduceri de cheltuieli.