In ultimele sase sedinte, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 3%.

Investitorii au tranzactionat miercuri actiuni de 30 milioane lei (6,7 milioane euro), suma cu 26% sub rulajul sedintei anterioare, de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro).

Aproape 40% din lichiditatea de miercuri a fost sustinuta de transferuri cu titluri Erste (7,1 milioane lei) si BRD (4,4 milioane lei). Cea mai mare parte a rulajului actiunilor Erste a fost inregistrata in primele 30 de minute de tranzactionare, cand au fost realizate operatiuni de 5,8 milioane lei, iar lichiditatea titlurilor BRD a fost sustinuta in principal de doua deal-uri de 4,2 milioane lei.

"Cred ca volumele ridicate inregistrate de actiunile Erste si BRD in ultimele zile vin pe fondul unor ajustari de ultim moment la nivelul contului de profit si pierdere in pragul finalului de an, probabil o marcare de profit a unui SIF. Finalul de an aduce cumva o mica raza de soare pe piata, avand in vedere cresterea rulajului zilnic pe fondul unui interes predonderent pentru actiunile din compozitia indicelui BET, indice care inregistreaza cea mai lunga perioada de cresteri consecutive din ultimele trei luni", a declarat pentru Mediafax Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,57%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,59% peste nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,43%.

Citeste si:

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,53% peste ziua anterioara.
"Cred ca pana in pragul Anului Nou putem asista la o extindere a ultimelor cresteri, pe fondul mentinerii sentimetului pozitiv pe pietele mature", a mai spus brokerul.

Actiunile Erste au continuat sa urce vizibil, cu 2,35%, sustinute de evolutia de pe bursa de la Viena, care este piata principala a acestor titluri si unde cotatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Cea mai recenta tranzactie de la BVB cu aceste titluri a fost realizata la 109 lei (24,34 euro), iar pe piata de la Viena, pretul a crescut cu 0,76%, la 24,48 euro.

Pe piata principala, operatiunile cu actiunile BRD au insumat 209.000 de lei. In sedinta precedenta, actiunile bancii au consemnat un rulaj cumulat de 6,6 milioane lei (inclusiv un deal de 750.000 de lei), iar pretul de pe piata principala a avansat cu 3,26%, la 7,6 lei. Cel mai recent transfer de miercuri a fost operat la 7,595 lei, pret cu numai 0,07% sub inchiderea de marti. In sedinta anterioara, aceste titluri au urcat cu peste 3%.

Tranzactii negociate au fost realizate si cu actiuni Transelectrica (2,7 milioane lei), BVB (1,7 milioane lei) si Banca Transilvania (1,2 milioane lei) si Fondul Proprietatea (1,2 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 387.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marti, de 4,2 milioane lei.
Lichiditatea de marti a fost sustinuta in proportie de 95% de un deal prin care SIF Moldova (SIF2) a vandut pachetul de actiuni detinut la firma Textila Oltul din Sfantu Gheorghe (TEXU), pentru 4 milioane lei. Titlurile au fost vandute catre actionarul majoritar al Textila, compania belgiena Drapantex.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, sustinute de publicarea unor date privind increderea in mediul de afaceri din Germania, care s-a imbunatatit pentru a doua luna consecutiv.