Compania IntercontinentalExchange (ICE) a finalizat achizitia rivalului NYSE Euronext pentru 8,2 miliarde dolari, tranzactie care pune capat celor peste doua secole de independenta a operatorului pietei de capital din New York, unul dintre cele mai vechi simboluri ale capitalismului american, scrie Mediafax.
ICE, bursa de contracte futures pentru energie si marfuri, cu o vechime de 12 ani, va plati 33,12 dolari pe actiune pentru operatorul bursei din New York, cu 38% peste cotatia de inchidere a tranzactiilor de miercuri.

Board-urile ambelor companii au aprobat oferta, iar tranzactia urmeaza sa fie finalizata in a doua jumatate a anului 2013.

Stirea intiiala:


Cele doua companii negociau saptamana trecuta o tranzactie, incluzand si un schimb de actiuni, care evalua NYSE la circa 33 de dolari pe titlu, au declarat surse apropiate situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Tranzactia ar putea implica preluarea NYSE de catre ICE si vanzarea diviziei de operatiuni bursiere din Franta, Olanda, Belgia, si Portugalia, au spus sursele.

Un anunt ar putea veni chiar joi. Reprezentanti ai ICE si NYSE au refuzat sa comenteze.

ICE este in prezent o companie mai mare, in functie de valoarea de piata, decat NYSE Euronext. Capitlizarea ICE este de 9,3 miliarde de dolari, iar cea a NYSE de 5,8 miliarde de dolari.

Bursele au recurs in ultimii ani la fuziuni pentru compensa impactul concurentei intense si declinul constant al comisioanelor din trading incasate de la brokeri si alti participanti pe piata de capital. Acest proces a parut insa sa atinga limita anul trecut, cand au esuat amai multe planuri de fuziune transfrontaliera, din cauza ingrijorarii autoritatilor de reglementare.

Discutiile ICE-NYSE vin la circa un an si jumatate dupa ce ICE a incercat sa preia cel putin o parte a operatiunilor NYSE. ICE si Nasdaq OMX au propus in aprilie 2011 achizitia NYSE Euronext pentru circa 11 miliarde de dolari. In cadrul tranzactiei, ICE viza afacerile de instrumente derivate ale NYSE, iar Nasdaq operatiunile bursiere.

Propunerea a picat in sase saptamani, dupa ce Departamentul Justitiei a avertizat ca o va respinge, din ratiuni antitrust.

NYSE, care luase anterior decizia de a fuziona cu Deutsche Börse a respins oferta nesolicitata a ICE si Nasdaq. Fuziunea NYSE cu Deutsche Börse a fost de asemenea respinsa de autoritatile de reglementare.

NYSE Euronext a fost infiintata in 2007, dupa ce NYSE a preluat a doua mare platoforma bursiera din Europa. In prezent, compania opereaza burse la Amsterdam, Lisabona, Paris si Bruxelles, respectiv platforma Liffe, a doua piata pentru derivate din Europa. In plus, compania detine trei burse din SUA, NYSE Arca, NYSE Amex si New York Stock Exchange, dar si alte platforme de tranzactionare.

ICE detine o importanta platforma online de tranzactionare a contractelor futures cu marfuri, energie si instrumente financiare derivate in Statele Unite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri