Obligatiunile Greciei au adus un castig de 79% in ultimele 12 luni, comparativ cu randamentul de 3,7% al titlurilor nemtesti, arata calculele Bank of America Merrill Lynch, citate de Bloomberg.

Acesta este primul an, incepand cu 2009, in care investitorii au reusit sa castige bani de pe urma titlurilor Greciei.

Liderii europeni avertizau la inceputul lui 2012 ca viitorul Greciei in zona euro este nesigur, avand in vedere ca in apropierea alegerilor partidele care se opuneau conditiilor impuse de UE castigau din ce in ce mai multa popularitate.

La cererea institutiile financiare internationale, coalitia de guvernare formata ulterior si-a luat angajamentul de a scadea salariile si pensiile si a mari taxele, nemultumind populatia, insa obtinand in schimb suportul financiar al membrilor puternici din Uniunea Europeana.

Randamentele pentru obligatiunile elene cu o maturitate de 10 ani au scazut pana la 11,37% de la un maxim de 44,2% pe 9 martie 2012 - cu o zi inainte de inceperea restructurarii datoriei de stat a Greciei.

Coalitia premierului Antonis Samaras a obtinut in acest an acordul Parlamentului de la Atena pentru un program de reducere a cheltuielilor in valoare de 13,5 miliarde euro, care va fi pus in aplicare timp de doi ani. Ca urmare, agentia Standard & Poor’s a imbunatatit ratingul Greciei la B- pe 18 iunie, cel mai inalt nivel inregistrat din iunie 2011.