Bursa se "cosmetizeaza" inainte de anul nou. BET trece de 5.000 puncte

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,94%, sustinuta de actiuni importante precum OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) si de titlurile SIF-urilor, scrie Mediafax.

Piata a fost pe verde inca din primele minute, iar dupa ora 11:30, cotatiile unor actiuni importante precum OMV Petrom, BRD, Banca Transilvania si unele dintre SIF-uri au inceput sa urce vizibil, cu pana la 3%. In a doua parte a zilei, ordinele de cumparare au ridicat preturile acestor actiuni, iar rulajele au fost axate cu precadere pe titlurile Bancii Transilvania, SIF Oltenia, SIF Transilvania, OMV Petrom si Fondul Proprietatea, acestea inregistrat transferuri de 2,4 milioane lei - 3,6 milioane lei.

La inchiderea sedintei, actiunile OMV Petrom erau in crestere cu 3,29%, iar titlurile BRD si Banca Transilvania avansau cu 2,28% si, respectiv, cu 4,07%. Actiunile celor cinci SIF-uri inregistrau cresteri cuprinse intre 2,78% si 4,27%.

Unii brokeri cred ca preturile in crestere sunt sustinute de unele cosmetizari de portofolii pe final de an ale unora dintre investitori.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,3 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu 11% sub rulajul de vineri, de 21,6 milioane lei (4,8 milioane euro).

Peste 77% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiuni Banca Transilvania (3,6 milioane lei), SIF Oltenia (3 milioane lei), SIF Transilvania (2,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,7 milioane lei) si OMV Petrom (2,4 milioane lei).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,26%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 2,55% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,81%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 1,89%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 2,53% peste sedinta anterioara.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri