Pretul aurului a crescut si in ultima zi de tranzactionare din 2012, acesta fiind al doisprezecelea an consecutiv in care valoarea metalului pretios a urcat. In ciuda evolutiei pozitive, cresterea aurului a fost departe de estimarile de la inceputul anului trecut.

Celelalte metale tranzactionate pe pietele internationale au avut un an chiar mai bun, argintul aducand un castig de 9%, in timp ce platina a crescut cu 8%.
Cei 12 ani consecutivi in care aurul a crescut reprezinta una dintre cele mai lungi piete bull din istoria pietei marfurilor.

Analistii se asteptau ca in 2012 aurul sa ajunga la maxime istorice, insa recordul absolut de pret a ramas cel de 1,930 dolari, inregistrat in septembrie 2011. La sfarsitul zilei de 31 decembrie aurul s-a tranzactionat la 1.675 dolari, iar maximul anului a fost de 1790 dolari, inregistrat in luna octombrie.

In mod traditional un activ folosit de investitori pentru a se proteja de inflatie si de perioadele de scadere ale burselor, aurul s-a comportat ina cest an mai degraba ca un bun industrial, inregistrand cresteri si scaderi similare pietelor de capital si uneori chiar urmarind evolutia dolarului american.

Aurul crescut si in primele zile dina cest an, dupa ce au aparut primele informatii potrivit carora partidele din Congresul american au ajuns la un acord pentru evitarea "Prapastiei Fiscale". Metalul pretios era cotat la 1.682 dolari/uncie la mijlocul sedintei de miercuri, 2 ianuarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Bosch, vanzari de peste 1,2 MLD. euro in Romania
Setari Cookie-uri