Pretul aurului a crescut si in ultima zi de tranzactionare din 2012, acesta fiind al doisprezecelea an consecutiv in care valoarea metalului pretios a urcat. In ciuda evolutiei pozitive, cresterea aurului a fost departe de estimarile de la inceputul anului trecut.
Celelalte metale tranzactionate pe pietele internationale au avut un an chiar mai bun, argintul aducand un castig de 9%, in timp ce platina a crescut cu 8%.
Cei 12 ani consecutivi in care aurul a crescut reprezinta una dintre cele mai lungi piete bull din istoria pietei marfurilor.

Analistii se asteptau ca in 2012 aurul sa ajunga la maxime istorice, insa recordul absolut de pret a ramas cel de 1,930 dolari, inregistrat in septembrie 2011. La sfarsitul zilei de 31 decembrie aurul s-a tranzactionat la 1.675 dolari, iar maximul anului a fost de 1790 dolari, inregistrat in luna octombrie.

In mod traditional un activ folosit de investitori pentru a se proteja de inflatie si de perioadele de scadere ale burselor, aurul s-a comportat ina cest an mai degraba ca un bun industrial, inregistrand cresteri si scaderi similare pietelor de capital si uneori chiar urmarind evolutia dolarului american.

Aurul crescut si in primele zile dina cest an, dupa ce au aparut primele informatii potrivit carora partidele din Congresul american au ajuns la un acord pentru evitarea "Prapastiei Fiscale". Metalul pretios era cotat la 1.682 dolari/uncie la mijlocul sedintei de miercuri, 2 ianuarie.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri