Bursa mai adauga 2% la raliul de iarna. FP face rulaje record

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 2% in sesiunea de tranzactionare de vineri, intr-o piata in care transferurile cu actiunile Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) si OMV Petrom (SNP) au ridicat cu 80% rulajul fata de prima sesiune din an, la 57,2 milioane lei (12,9 milioane euro),scrie Mediafax.

Piata a fost pe verde inca din primele minute, iar punctele maxime de crestere au fost atinse la jumatatea sesiunii, dupa care cotatiile au scazut usor.

Aproape 70% din lichiditatea pietei, de 57,2 milioane lei, a fost asigurata de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea ( 25 milioane lei), Banca Transilvania (7,6 milioane lei) si OMV Petrom (6,4 milioane lei). In sesiunea precedenta, rulajul pe segmentul de actiuni a fost de 31,05 milioane lei (7,03 milioane de euro).

Valoarea transferurilor de vineri cu actiuni la BVB nu a mai fost atat de ridicata de la finalul lunii noiembrie a anului trecut, cand transferurile au cumulat 91,35 milioane lei. La inchiderea sedintei, actiunile Fondului erau in crestere cu 3,42%, titlurile Banca Transilvania cu 4,05%, iar OMV Petrom cu 0,68%.

Unii brokeri cred ca interesul mai ridicat este sustinut de intrari noi de bani in piata din partea unor investitori.

De asemenea, avansul a fost generat si de optimismul de pe pietele externe, dupa ce Congresul SUA a adoptat legislatia necesara pentru a evita cea mai mare parte a majorarilor de taxe. Activarea automata a masurilor de austeritate ameninta sa impinga economia SUA in recesiune.

Jucatorii au aratat inters la tranzactionare si pentru actiunile SIF, care au inregistrat cresteri de pana la 3,4%, iar cele mai transferate au fost actiunile SIF Transilvania (2,4 milioane lei).

Rulaje de peste un milion de lei au fost consemnate de titlurile Transelectrica (2,2 milioane lei), SIF Oltenia (2,1 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei), BVB (1,2 milioane lei) si BRD (1,2 milioane lei).

Actiunile Transelectrica continua astfel ascensiunea inceputa la finalul anului trecut, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat cresterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) si pentru serviciul de sistem (cu 6,8%). Astfel, titlurile au crescut in ultimele trei sedinte 20,7%, pretul urcand de la 11,5 lei la 13,89 lei.

Totodata, pe piata transferurilor Deal a fost incheiata o tranzactie negociata cu actiunile OMV Petrom (1,3 milioane lei) si trei schimburi cu SIF Muntenia, in valoare de 1,2 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a inchis in crestere cu 2,43%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 2,29% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,53%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,74%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 2,17%.

Bursele vest-europene au evolutii mixte, atenuandu-si pierderile de la deschidere dupa publicarea unor informatii pozitive privind somajul din Statele Unite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri