Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,22%, dupa ce vineri a fost la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, insa corectia usoara a venit intr-o piata apatica si unde deal-uri cu actiuni BRD (BRD) si transferuri cu titluri Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste doua treimi din lichiditate, scrie Mediafax.
Piata a deschis pe crestere foarte usoara, dar dupa primele 40 de minute a trecut pe rosu, desi pietele vest-europene au ramas pe verde. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 100.000 inregistrau doar actiuni emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,9 milioane lei (5,2 milioane euro), suma cu 5% sub rulajul de vineri, de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro). Peste doua treimi din rulaj a fost reprezentat de deal-uri cu actiuni BRD (8,4 milioane lei) si de transferuri cu titluri Fondul Proprietatea (7,1 milioane lei, din care un deal de 1,5 milioane lei).

"Bursa locala a fost destul de amortita pentru ca piata din SUA este inchisa astazi. De altfel, si pietele europene inregistreaza rulaje mai reduse astazi. In plus, pietele au ajuns la un nivel destul de ridicat si nu exista multi cumparatori care sa vrea sa cumpere cu orice pret, mai ales la aceste niveluri", a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 1,07%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,97% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,87%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,17%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondul Proprietatea, a incheiat sedinta in scadere cu 0,56%.

Actiunile Transelectrica si Transgaz au scazut cu 0,36% si, respectiv, cu 1,08%, fara o reactie semnificativa la intentia Guvernului de a institui o taxa "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport si distributie din sectorul energiei electrice si al gazului metan.

Dupa publicarea intentiei Executivului, preturile celor doua actiuni au fluctuat usor in jurul nivelurilor de vineri si au fost transferate cateva pachete mai mari de titluri decat in sedintele anterioare. Operatiunile cu actiunile Transgaz au cumulat 1,3 milioane lei, iar titlurile Transelectrica au inregistrat un rulaj de 1 milion de lei, din care un deal de 556.000 de lei.

"Probabil ca in zilele urmatoare vom avea o reactie mai vizibila a investitorilor. Momentan, totul este la stadiu de proiect si nimeni nu pare sa se incumete sa spuna ca nu vor exista schimbari. In principal, pare mai negativa stirea pentru Transgaz si Transelectrica decat cea care vizeaza OMV Petrom", a spus brokerul.

Potrivit unui proiect de ordonanta, Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra. Taxa va fi aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Actiunile OMV Petrom au incheiat in scadere cu 2,21%, la 0,4518 lei, pe un rulaj de 590.000 de lei. De altfel, inca din sedintele precedente s-a putut observa o presiune la vanzarea actiunilor companiei. La inchiderea sedintei, volumul de actiuni pentru care existau ordine de vanzare era de noua ori peste cerere.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 424.000 de lei, valoare de doua ori sub rulajul de vineri, de 1 milion de lei. La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri