La un an de la numirea in functie a sefilor Bursei de Valori Bucuresti, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut demisia acestora din cauza „initiativei oculte si nelegale de a transforma piata Rasdaq in sistem alternativ de tranzactionare propriu (ATS)”.

„AIPC avertizeaza ca initiativa oculta si nelegala a BVB de transformare a pietei Rasdaq in sistem alternativ de tranzactionare submineaza grav increderea investitorilor in piata de capital din Romania prin ignorarea principiului transparentei ridicate a pietei de capital si prin incalcarea flagranta a reglementarilor in vigoare", se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei.

Lucian Anghel, presedinte BVB, a confirmat saptamana trecuta ca Bursa a trimis o solicitare catre CNVM prin care cere autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare.

Infiintata in 1996 cu statutul de piata reglementata, Rasdaq a devenit o problema in ultimii ani dupa ce nu a mai indeplinit standardele pe care directivele europene le stabilesc. In aceste conditii, Romania ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeana daca statutul Rasdaq nu va fi clarificat in sensul ca este o piata reglementata conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzactionare.

Tranzactiile pe Rasdaq s-au prabusit in ultimii cinci ani, in prezent rulajele zilnice rareori depasind 100.000 de euro/sedinta.

„AIPC apreciaza ca initiativa BVB de a acapara emitentii listati pe Piata RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare propriu, impunand contracte, tarife si comisioane proprii, este realizata dintr-o vadita pozitie de conflict de interese prin acte care incalca inclusiv normele concurentiale. Este, totodata, contrar normelor aplicabile pietei de capital ca persoane din cadrul BVB sa adopte netransparent acte care au drept consecinta schimbarea statutului Pietei RASDAQ si sa nu furnizeze imediat aceasta informatie tuturor investitorilor care detin actiuni ale emitentilor listati in cadrul acestei piete”, spun reprezentantii Asociatiei.

Acestia subliniaza ca emintentilor listati pe piata Rasdaq nu li se poate dicta, printr-un act administrativ nelegal, inscrierea intr-un sistem de tranzactionare pentru care acestia nu au optat in mod liber, asa cum nu li se pot dicta reguli, contracte, tarife si comisioane nediscutate in prealabil.

„In conformitate cu prevederile Legii nr. 297/2004, BVB nu poate modifica statutul unei piete preexistente, ci poate doar constitui un sistem alternativ de tranzactionare la care pot adera liber diferiti emitenti, dupa cunoasterea regulilor de functionare ale respectivului sistem”, adauga AIPC.

Investitorii solicita astfel CNVM „sa nu devina complice la actul BVB” de a acapara emitentii listati pe Piata RASDAQ prin calificarea Pietei RASDAQ drept sistem alternativ de tranzactionare propriu al BVB, administrat de aceasta.

Oficialii AIPC mai spun ca vor sesiza autoritatile pentru sanctionarea tentativelor de destabilizare a Pietei RASDAQ, precum si toate organismele europene cu atributii de protectie a investitorilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si