Guvernul vrea sa majoreze capitalul Electrica si CEn Hunedoara, apoi sa le listeze pe bursa

Guvernul vrea sa dubleze capitalul social al Complexului Energetic (CEn) Hunedoara printr-o oferta publica la care sa participe companii private, iar dupa aceasta etapa vizeaza vanzarea pe bursa a intregului pachet de actiuni nou-emise, informeaza Mediafax. Guvernul vizeaza o operatiune similara si in cazul distribuitorului si furnizorului de energie Electrica SA.

"Prin oferta publica de majorare a capitalului social prin aport de capital, Complexul Energetic Hunedoara vinde un pachet de actiuni nou-emise in urmatoarele etape: majorarea capitalului (...) cu un pachet de actiuni nou emise reprezentand 105% comparativ cu capitalul social existent (si - n.r.) initierea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, a intregului pachet de actiuni nou emise", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Producatorul de energie are un capital social de 203,39 milioane de lei, cotrolat integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania a fost creata anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.

Complexul are o putere instalata de 1.435 MW si asigura aproximativ 5% din productia de energie a tarii. Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa vanda, in mai-iunie, pachetul majoritar de actiuni al CEn Hunedoara.

Scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI precizeaza ca decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptata pana la finele lunii februarie, iar in martie va fi angajat un consultant care sa asigure vanzarea companiei imediat dupa preluarea activelor viabile de la Compania Nationala a Huilei.

Daca nu va exista insa niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra in insolventa, releva scrisoarea FMI.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri