Intr-o piata valutara internationala in care volatilitatea a fost la minime in ultimele luni, tara care va avea cel mai mult de castigat va fi cea care isi devalorizeaza cel mai mult propria moneda. Dupa ce au castigat alegerile din Japonia in decembrie, liberal democratii au dat semnalul inceperii unui adevarat razboi al valutelor.
Shinzo Abe, liderul partidului liberal democrat (LDP) din Japonia, a dat primele semnale inca din noiembrie 2012, perioada electorala in care a sustinut cu tarie devalorizarea fortata a yenului, incercand astfel sa castige lupta impotriva deflatiei.

De cand Abe a preluat puterea, yenul s-a ieftinit fata de dolarul american cu 17% si cu un uimitor 20% fata de euro. Intre timp, Banca Centrala Europeana a lasat prea multi bani la dispozitia bancilor, care au profitat de acest lucru platindu-si anticipat o parte din provizioanele de lichiditate pe care le aveau. Din acest motiv cotatia euro a explodat in ultima perioada.

De cealalta parte, lira sterlina este in cadere dupa anuntul surprinzator potrivit caruia Mark Carney va fi urmatorul guvernator al bancii centrale, investitorii find ingrijorati de eventualele noi politici monetare care vor fi aplicate incepand cu aceasta vara.

“Japonia a fost prima tara care si-a depreciat agresiv moneda nationala. Desi miscare este una de inteles, totusi, intr-o economie globala caracterizata de o cerere foarte redusa, mutarea reprezinta un act de agresiune economica internationala care va avea urmari. Razboiul valutelor la nivel mondial a inceput”, este de parere John Hardy (foto), seful departamentului de valute al Saxo Bank.

Raspunsul celorlalte tari la masurile dramatice luate de Japonia vor reprezenta motorul volatilitatii in piata valutara, adauga Hardy.
“Puneti-va centurile si pregatiti-va pentru osiclatii puternice in piata. Pe termen lung, toate valutele au sanse mari sa piarda teren in fata unei adevarate monede - aurul”, a concluzionat analistul Saxo Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri