Intelegere intre AVAS si SIF-uri: schimb de actiuni pentru optimizarea portofoliului

AVAS va elabora un cadru legislativ care sa permita schimbul de participatii minoritare pe care institutia le are in diverse companii in care sunt actionare si SIF-urile, initiativa avand ca scop "optimizarea" portofoliului.

"Am discutat cu SIF Moldova, probabil si celelalte SIF-uri vor vrea, sa facem un «swap» de participatii, adica acolo unde avem un interes si suntem minoritari sa le cumparam actiunile, si invers. Astfel, si noi, si ei putem sa ne optimizam portofoliile. A fost ideea presedintelui SIF Moldova. Este un proiect pilot, chiar saptamana viitoare vom discuta cu SIF Moldova", a declarat agentiei Mediafax presedintele AVAS, Adrian Volintiru.

Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa propuna modificarea legislatiei, care in prezent nu prevede aceasta posibilitate.

AVAS are in portofoliu 641 de firme, din care peste 300 sunt in insolventa sau lichidare, iar 15 sunt in dizolvare. Autoritatea controleaza majoritar 140 de firme, cele mai multe fiind in lichidare sau insolventa.

Un alt obiectiv al presedintelui AVAS este vanzarea tuturor participatiilor minoritare ale institutiei, posibil chiar in acest an.

"Trebuie sa vedem ce este mare, viabil si rentabil. Vreau sa scapam de toate participatiile minoritare, in acest an. Vreau sa ramanem cu participatiile majoritare", a spus Volintiru.

El a adaugat ca unii actionari majoritari in firme in care AVAS are pachete minoritare sunt de acord sa cumpere actiunile Autoritatii, altii nu. Din vanzarea tuturor participatiilor minoritare AVAS ar obtine 30 milioane de lei.

Totodata, AVAS intentioneaza sa obtina fonduri din intrarea in actionariatul unor companii cu valoarea terenurilor aflate in patrimoniul unor companii privatizate. Banii ar fi obtinuti din vanzarea noilor participatii.
O serie de terenuri, aflate in proprietatea ministerelor sau a autoritatilor locale sunt acordate cu titlu de folosinta unor firme privatizate. Firmele care detin astfel de terenuri vor face demersurile pentru a obtine titluri de proprietate asupra suprafetelor, dupa care vor intra in actionarit cu valoarea terenurilor. Ulterior, AVAS va vinde participatiile obtinute in acest mod, operatiune din care estimeaza ca in acest an va obtine 83 milioane de lei.

"Avem o sumedenie de terenuri la firme privatizate unde la privatizare nu se stia regimul de proprietate. Am discutat cu unii proprietari ai unor firme ca noi sa le rezolvam problema cu titlurile de proprietate, sa le evaluam, apoi sa reintram in actionariat cu valoarea terenurilor, iar apoi sa le vindem. Doar in 2013, in varianta pesimista, am putea obtine 83 milioane de lei."

Printre cele mai mari companii, in functie de valoarea capitalului social, unde institutia detine participatii minoritare se numara Roman Brasov (2,92%), Petrotel Lukoil Ploiesti (0,006%), Mechel Campia Turzii (1,02%), Mechel Targoviste (4,04%), Zaharul Oradea (0,008%), Astra Vagoane Arad (1,36%), Chimcomplex Borzesti (12,89%), Biofarm (1,04%) sau Laminorul Braila (0,27%)

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri