Mai multe fonduri internationale speculative au facut profituri de miliarde de dolari in ultimele luni dupa ce au pariat pe deprecierea monedei nationale a Japoniei, anticipand venirea la putere a liberal democratilor si politicile anti-deflationiste ale acestora, potrivit Financial Times.
Doar fondurile lui George Soros (foto), miliardarul american de origine maghiara care a facut avere dupa ce a reusit sa anticipeze caderea lirei sterline in anii ’90, au facut un profit de 1 mld. dolari din decembrie 2012 si pana in prezent, scrie The Wall Street Journal.

Yenul japonez a scazut cu aproape 20% fata de dolar in perioada noiembrie 2012 - februarie 2013,dupa ce noul guvern de la Tokio a fortat banca centrala sa relaxeze politica monetara pentru a face fata deflatiei.

In Romania, investitorii pot sa parieze pe cotatiile yenului prin intermediul firmelor de Forex si, teoretic, prin intermediul Bursei de la Sibiu. In lipsa unui market maker care sa sustina cererea si oferta, lichiditate contractului USD/JPY de la Sibiu este insa extrem de mica.

Pariurile impotriva yenului au fost printre cele mai populare pe Wall Street in ultimele trei luni. In afara de Soros, alti investitori cunoscuti au inregistrat profituri imense de pe urma deprecierii monedei japoneze. Printre acestia se numara David Einhorn, care controleaza fondul de hedging Greenlight Capital, Daniel Loeb, seful Third Point LLC si Kyle Bass, directorul Hayman Capital Management.

Politica Japoniei de a-si devaloriza agresiv a propria moneda a dat startul unui asa-zis “razboi al valutelor”. State precum Germania si Franta au criticat mutarea, in vreme ce alte tari au amenintat ca ar putea sa isi devalorizeze si ele moneda nationala pentru a ramane competitivi in pietele internationale. Ca si in cazul Japoniei, economiile multor natiuni depind de exporturi, care devin mai profitabile cand propria moneda are o valoare scazuta.

Pariurile impotriva yenului nu sunt insa pentru cei slabi de inima. Japonia incearca de ani de zile sa isi devalorizeze moneda pentru a reporni economia si Bursa din Tokio. Cei care au mizat in trecut pe o scadere a yenului au pierdut adesea sume importante de bani, avand in vedere ca valuta si obligatiunile nipone chiar s-au intarit in ultimii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri