Bancherul de 41 de ani se declara fericit in satul german Gammesfeld, acolo unde scrie de mana bilete de ordin si facturi pentru cei 500 de locuitori. Intr-o zi obisnuita de lucru, Breiter furnizeaza cash pentru clienti, negociaza imprumuturi pentru afacerile locale, dar isi face si curat in biroul care se afla la doar 200 de metri de propria casa.

Banca cooperativa Raiffeisen Gammesfeld eG este una dintre cele mai mici zece banci din Germania in functie de depozite, dar si in functie de numarul de angajati, scrie Reuters, preluat de CNBC. Raiffeisen Gammesfeld inregistreaza in general un profit de 40.000 euro pe an, iar cel mai mare imprumut acordat vreodata este de 650.000 euro.

Mediul rural din Germania este dominat de banci similare, de mici dimensiuni si care au stranse legaturi cu comunitatea locala. Desi numarul acestora a scazut de la 7.000 in anul 1970, la 1.100 in prezent, acestea concureaza cele mai mari doua institutii financiare din Germania - Deutsche Bank si Commerzbank.

Desi au fost lovite de criza, bancile cooperative au rezistat mai bine in ultimii ani decat alte grupuri financiare importante, in principal pentru ca nu au incercat sa se extinda prea rapid si nici sa acorde credite foarte riscante.

Deutsche Bank, de exemplu, a avut o pierdere de 2,1 miliarde euro in ultimul trimestru de anul trecut, in vreme ce chiar saptamana aceasta BRD, a doua cea mai mare banca din Romania, a anuntat o pierdere de 74,5 milioane euro pe anul 2012 - prima de la listarea pe bursa la inceputul anilor 2000. De asemenea, BCR, cea mai mare banca locala, a raportat pentru primele noua luni ale anului trecut pierderi de 758,9 mil. lei (172 mil. euro) si a anuntat ca disponibilizeaza 1.600 de angajati.