Bursa a scazut cu 0,49%, intr-o piata unde actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avansat cu 1,83% si au inregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele dupa anuntul de vineri privind intentia SIF Banat-Crisana de a conduce SIF Muntenia, prin preluarea administratorului.
Anuntul de vineri a dus la cresteri de aproximativ 2% pe actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia in prima jumatate de ora, insa ulterior investitorii au vizat doar titlurile SIF Banat-Crisana. Interesul mai ridicat decat in alte sedinte pentru actiunile SIF Banat-Crisana s-a vazut in primul rand in volumul ridicat de tranzactionare si intr-o mai mica masura in evolutia pretului.

Astfel, aceste actiuni au deschis in crestere cu 2,6%, pentru ca apoi pentru scurt timp sa scada cu 0,9%. Dupa corectia usoara, pretul a revenit pe verde, iar la inchiderea sedintei, aceste actiuni erau cotate la 1,336 lei, pret in crestere cu 1,83%, si inregistrau primul rulaj din piata principala, de 2,8 milioane lei.

Acesta a fost cel mai ridicat rulaj inregistrat de actiunile SIF Banat-Crisana din ultimele doua luni.

"Imediat dupa deschiderea pietei, SIF Banat-Crisana a reactionat destul de bine, insa, ulterior, entuziasmul a mai scazut", a afirmat Ciprian Birsan, trader la firma de brokeraj Transilvania Capital.

In acelasi timp, titlurile SIF Muntenia au incheiat ziua in scadere cu 0,23%, la 0,86 lei, iar operatiunile au cumulat doar 314.000 de lei. Aceste titluri au debutat pe un plus de 1,7%, insa apoi au inceput sa revina treptat spre nivelul de vineri.

La finalul sedintei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, stationa la nivelul de vineri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,12%, iar indicele BET-XT a avansat cu 0,15%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in stagnare.

In acelasi timp, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,09%. Corectia indicelui BET-NG a fost influentata de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) care au scazut cu 5,77%.

Scaderea titlurilor Rompetrol Rafinare a venit dupa ce in ultimele doua saptamani cotatia a urcat cu aproape 70%, sustinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea actiunilor pe care statul le detine la Rompetrol Rafinare in urma conversiei unor obligatiuni.

Cresterea actiunilor Rompetrol Rafinare a inceput dupa ce vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere titlurile detinute de stat stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

Ulterior, Rompetrol a anuntat vineri ca a incheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile detinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Mediafax ca Rompetrol vrea sa rascumpere 25% din actiunile statului, iar ulterior si restul de 20%. Pachetul de 20% ar putea fi vandut prin licitatie, in functie de cel mai bun pret.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,7 milioane lei (4 milioane euro), valoare de aproape doua ori sub rulajul de vineri, de 33 milioane lei (7,5 milioane euro). Aproape 40% din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu actiuni Biofarm (1,9 milioane lei), BRD (1,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,4 milioane lei), OMV Petrom (1,2 milioane lei) si SIF Muntenia (432.000 de lei).

La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau actiuni emise doar de 18 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Foarte probabil, investitorii asteapta finalizarea perioadei de raportare (a rezultatelor financiare - n.r.) urmand ca mai apoi sa actioneze in functie de politica si strategia de investitii personala", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1 milion de lei, valoare de opt ori peste rulajul de vineri, de 120.000 de lei.

Cea mai mare parte a rulajului a fost sustinuta de tranzactii cu titlurile Armax Gaz (ARAX), de 820.000 de lei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 1,36%, la 0,067 lei.

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert si inregistrau variatii foarte reduse.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri