Alro este detinuta de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki.

“Pozitia Alro in Romania depinde de scaderea schemei de suport pentru energia regenerabila in mod imediat. In conditiile actuale, in care suntem obligati sa platim din ce in ce mai mult pentru certificatele verzi, trebuie sa faci minuni pentru a scadea si mai mult costurile de productie”, a declarat Marian Nastase, presedintele Alro.

Compania a platit anul trecut 40 milioane dolari pentru certificatele verzi, costurile fiind estimate sa urce la 66 milioane dolari in acest an.
Firmele care produc energie regenerabila primesc gratuit de la statul roman certificate verzi. Aceste certificate sunt vandute catre furnizorii de electricitate care sunt obligati sa le cumpere. In majoritatea cazurilor costurile suplimentare se reflecta asupra consumatorilor finali - populatia generala si marii consumatori de electricitate.

„Noi nu putem sa transferam aceste costuri suplimentare consumatorilor, asa cum de exemplu o poate face un producator de alimente, pentru ca noi vindem aluminiu la cotatiile internationale, nu la cel stabilit de noi. Asadar costurile de productie cresc, iar costurile de vanzare a produselor raman aceleasi sau chiar scad daca ne uitam la cotatiile aluminiului. Suntem in zona de supravietuire din cauza acestor subventii pe care statul le acorda producatorilor de energie regenerabila. Este o masura profund impotriva principiilor de piata libera, care ne-a ingenuncheat”, a declarat Nastase.

Acesta considera ca industriile de energie regenerabila ar trebui sa fie lasate in piata libera, iar subventiile sa fie eliminate. „Sa vedem, rezista in piata libera? Acolo unde noi ne chinuim sa rezistam”, a mai spus presedintele Alro.

De asemenea, el mentioneaza ca autoritatile ar trebui sa spijine si companiile care investesc pentru reducerea consumului de energie si a poluarii, sectoare in care Alro a investit peste 600 milioane dolari de la privatizare.

„Scopul nostru nu este sa abandonam investitiile pe care le-am facut, dar in conditiile actuale ne asteapta un an 2013 foarte dificil. Au fost cinci ani de criza, mai urmeaza inca cinci, suntem abia la jumatate. Problema este sa supravietuim”, afirma Nastase.

Industria romaneasca, incotro?

Alro Slatina a avut o pierdere de 170 milioane lei in 2012, cifra calculata conform standardelor IFRS. Cresterea costurilor la energie a fost unul dintre principalele motive care au dus la acest rezultat financiar.

Compania a renegociat anul trecut contractul energetic cu Hidroelectrica. La acel moment reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, declarase ca Alro va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata.