Moartea presedintelui Hugo Chavez anuntata miercuri, dupa 14 ani de putere, a adus in discutie cateva intrebari legate de impactul asupra pietei globale, avand in vedere rezervele enorme de petrol pe care le detine Venezuela, sustine Ole Hansen, seful de strategie pe marfuri in cadrul Saxo Bank.

Rezervele masive de titei ale Venezuelei nu vor aparea brusc pe piata globala, iar impactul disparitiei lui Chavez asupra preturilor va fi limitat.

La sfarsitul anului 2011, Venezuela detinea 17,9% din rezervele globale de petrol, fata de 16,1 procente Arabia Saudita si 11% Canada. Cu toate acestea, Venezuela producea numai 3,5% din totalul global al productiei, fata de 13,2% in Arabia Saudita.

Graficul de mai jos arata cum Venezuela a scazut productia de titei, cu toate ca rezevele descoperite au crescut.


Sub conducerea lui Chavez, Venezuela a creat, vreme de un deceniu, un climat ostil pentru companiile straine din industria petrolului. Unele au fost chiar date afara din tara, lucru care a costat Venezuela o scadere a productiei cu aproape un milion de barili pe zi, in tot acest timp. Compania de stat, PDVSA, a donat in mod constant veniturile guvernului pentru finantarea unor programe, generand balante negative pe ultimii 5 ani, potrivit Reuters.

Rezultatul? Lipsa de investitii in exploatarile ajunse deja la maturitate, ca sa nu mai vorbim de cele neexplorate inca, de unde si scaderea productiei.

Mai departe, o schimbare apropiata la nivelul intregii scene politice locale este putin probabila. Partidul Socialist Unit se pregateste de alegeri unde, se pare, va obtine victoria, insa va trebui sa faca anumiti pasi pe drumul reformelor, odata influenta si carisma lui Chavez disparute. Insa si aceste reforme, pe langa investitiile straine, nu se pot intampla peste noapte, poate nici in cativa ani.

Dar, odata produse, schimbarile vor mai reduce ingrijorarea legata de dezechilibrul dintre cerere si productie pe pietele globale, in special in economiile emergente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Coronavirus - Noi țări şi-au închis frontierele pentru a lupta cu epidemia
Setari Cookie-uri