Aproape 5% din actiunile SIF Moldova au fost tranzactionate printr-un deal, pentru 39,5 milioane lei (9 milioane euro), in ultima zi in care investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a putea participa la adunarea generala a actionarilor in care va fi ales ales un nou Consiliu de Administratie.
Titlurile transferate reprezinta 4,91% din toate actiunile SIF Moldova, iar dealul a fost realizat la pretul de 1,55 lei, cu doar 0,13% sub ultima cotatie inregistrata joi pe piata principala.

La momentul respectiv, pe piata principala actiunile SIF Moldova avansau cu 0,64%, la 1,562 lei.

Deal-ul nu a influentat cotatia de pe piata principala, aceasta ramanand pe crestere usoara.

Brokerii cred ca deal-ul reprezinta o ultima shimbare de pachete de actiuni inainte de AGA din 4/5 aprilie, cand actionarii urmeaza printre altele sa aleaga un nou Consiliu de Administratie, sa stabileasca dividendele care vor fi distribuite de societate si sa dezbata un program de rascumparare a maxim 10% din actiunile SIF.

Consiliul de Administratie al SIF Moldova a propus actionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/actiune, in scadere cu 23% fata de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu. Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub castigul record din precedentul exercitiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Raportat la cel mai recent pret de la bursa al actiunilor SIF Moldova, randamentul dividendului brut este de aproape 11%.

Daca actionarii vor aproba propunerea de dividend, societatea de investitii va distribui dividende in valoare de 88,2 milioane lei (20,2 milioane euro), suma reprezentand 64% din profitul consemnat anul trecut. Diferenta de 48,8 milioane lei ar urma sa fie repartizata la rezerve.

La sfarsitul anului trecut, investitorii romani detineau aproape 78% din actiunile SIF Moldova (51,03% - persoane fizice; 26,95% - persoane juridice), iar restul de putin peste 22% din titlurile societatii sunt in portofoliile investitorilor straini (1,7% - persoane fizice; 20,31% - persoane juridice).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri