11 Martie 2013

Trei motive pro si contra revenirii aurului. Ne luam adio de la piata "bull"?



Pretul aurului a ajuns sub 1.600 de dolari/uncie saptamana trecuta atingand cel mai scazut nivel din ultima jumatate de an. Multi investitori se intreaba daca piata bull din precedentii 12 ani ajunge astfel in sfarsit la final. ForexNews.com incearca sa raspunda la aceasta intrebare oferind trei motive pentru si impotriva cresterii cotatiilor aurului.

Sell: Fondurile speculative au inceput vanzarile

In ultima perioada au existat rapoarte potrivit carora managerii fondurilor speculative au inceput sa isi reduca detinerile de aur, raportarile catre SEC (autoritatea care supravegheaza bursele din SUA) confirmand aceste informatii.

In ultimul trimestru din 2012, George Soros si-a vandut jumatate din detinerile de aur pe care le aea in ETF-ul SPDR Gold Trust

Vanzari de acest gen “alimenteaza ideea potrivit careia piata bull din ultimii 12 ani se apropie de final”, potrivit Bloomberg.


Sell: Fed va inceta sa mai faca achiztii

In piata se speculeaza ca Rezerva Federala a SUA va inceta sa mai faca achizitii de active in partea a doua a anului 2013. Fed cheltuieste in prezent 85 mld. dolari pentru aceste operatiuni.

Disparitia „lichiditatii suplimentare” cel mai probabil va reduce nivelul de nesiguranta in randul traderilor, nesiguranta care pana acum i-a impins pe acestia catre piata aurului.


Sell: Cotatiile aurului sunt in picaj

Dovezile vorbesc de la sine: actiunile companiilor de minerit si instrumentele financiare ce au ca suport aurul scad in continuare si ajung sub nivelurile de rezistenta tehnica.

Pretul unciei de aur a scazut la minimul ultimelor sase luni, in vreme ce cotatiile actiunilor din sectorul mineritului scad chiar mai puternic, acestea ajungand la minimul ultimelor noua luni.


Buy: Soros a vandut aur doar pentru ca avea nevoie de cash

Motivele pentru care Soros a vandut aur nu sunt 100% clare. Cunoscutul investitor ar fi putut sa isi vanda detinerile pentru a obtine cash de care sa se foloseasca pentru a paria pe oportunitati mai bune.

Mai exact, este vorba de scaderea yenului japonez: valuta nipona s-a depreciat puternic in ultimele luni, ca urmare a schimbarii politicilor monetare a Guvernului japonez.

Deprecierea de peste 20% a yenului i-a adus lui Soros un castig de 1 mld. dolari.


Buy: Istoria spune ca aurul ar trebui sa revina

Potrivit indicatorilor tehnici de oscilatie, calculati de catre compania financiara US Global Investors, aurul a suferit corectii indeajuns de mari intrand intr-o zona de cumparare.

Analistii companiei remarca faptul ca aurul a suferit deja doua devieri standard intr-un singur an, comparativ cu anul anterior.

“Un eveniment ca acesta s-a intamplat in 2% din cazurile intalnite in ultimii 10 ani… dupa astfel de minime extreme, de-a lungul istoriei aurul a crescut cu pana la 15% in urmatorul an”, mai spun analistii US Global Investors.


Buy: Bancile centrale sustin cererea

Bancile centrale din intreaga lume inca mai cumpara aur. Consiliul Mondial al Aurului (World Gold Council) a raportat ca in 2012 cererea bancilor centrale a ajuns la 534 tone, cel mai mare record inregistrat din 1964 si pana in prezent.

Cererea a fost ridicata chiar si in tarile emergente, Rusia ajungand sa detina a opta cea mai mare rezerva de aur din lume.




Citeste si