„In cercetarea pe care am realizat-o am identificat cicluri bull si bear de 17,6 ani. Ne aflam intr-o piata bear pe termen lung. Aceasta piata va continua pana in 2018 iar indicele Dow Jones va scadea pana la 10.000 de puncte (n.red. -31% fata de nivelul actual)”, a declarat Balenthiran.

Acesta adauga faptul ca actualul raliu va continua pentru inca cel putin trei luni, dupa care actiunile vor incepe sa scada din lunile octombrie - noiembrie.

Afirmatiile lui Balenthiran vin in contextul in care bursele americane tocmai au depasit maximele istorice, iar celelalte piete internationale se afla pe un sustinut trend pozitiv.

Estimarile analistului nu sunt insa impartasite de catre reprezentantii Goldman Sachs, care in aceasta saptamana au previzionat un nivel de 7.200 puncte (+11% fata de nivelul actual) pentru indicele FTSE 100 pana la sfarsitul acestui an.

De asemenea, strategul sef al bancii elvetiene Sarasin se asteapta ca indicele american S&P 500 sa sparga nivelul de 2.000 de puncte (+28%) pana in 2015.

In Romania, Bursa de la Bucuresti a continuat sa creasca si in ultima saptamana, ritmul aprecierilor fiind insa unul modest, indicele BET castigand 1% in precedentele cinci sedinte de tranzactionare.