Alegeri la SIF-uri: "Vedetele" s-au ingramadit la cel mai popular, dar si cel mai usor de lichidat SIF

Alegerile din aprilie pentru sefia SIF-urilor au atras o serie de nume importante din piata de capital romaneasca pe lista candidatilor. SIF Moldova (SIF2) este de departe cea mai disputata societate, apropierea conducerii fata de actionari, dar mai ales usurinta cu care portofoliul companiei poate sa fie lichidat fiind principalele motive pentru care nu mai putin de 21 de candidati se lupta pentru cele sapte locuri puse in joc.

Seful Bancii Transilvania Horia Ciorcila, fiul politicianului PSD Viorel Hrebenciuc, fostul CEO al Bursei Valentin Ionescu, fondatorul Diverta Octavian Radu si brokerul Mihai Chisu, care reprezinta firma de intermediere controlata de Bogdan Juravle, sunt doar o parte din numele importante care candideaza la alegerile SIF Moldova din aprilie.

SIF Moldova este condusa incepand cu anul 2008 de tandemul Costel Ceocea (presedinte - director general) - Claudiu Doros (vicepresedinte), de asemenea candidati la alegerile care urmeaza. Ceocea au preluat sefia SIF-ului de la controversatul om de afaceri galatean Catalin Chelu.

De la acel moment SIF2 s-a remarcat printr-o transparenta sporita, mai ales in comparatie cu celelalte SIF-uri. Acest fapt este adesea cel mai pomenit motiv cand se vorbeste despre interesul sporit pentru SIF Moldova.

Totusi, un motiv poate chiar mai important este portofoliul de actiuni al societatii, mult mai usor de valorificat (fata de celelalte SIF-uri) in situatia in care actionarii s-ar hotari sa ceara acest lucru.

Conducerea SIF2 a imbunatatit semnificativ structura portofoliului in ultimii ani, actiunile companiilor nelistate, si implicit mult mai greu de vandut, ajungand sa reprezinte doar 3,5% din totalul activelor. Pentru comparatie, portofoliile de actiuni nelistate ale celorlalte SIF-uri reprezinta procente cuprinse intre 12% (SIF Basnat Crisana) si chiar 35% (SIF Oltenia) din totalul activelor.

SIF Moldova avea la sfarsitul lunii trecute 83% din active in actiuni listate, cea mai buna pondere dintre SIF-uri, pachetele avand o valoare totala de putin peste un miliard de lei.

Ionescu, SIF Moldova: “Nu cred in pericolul lichidarii”

Totusi, desi intentia imbunatatirii structurii portofoliului SIF2 a fost una laudabila, aceasta s-ar putea intoarce impotriva societatii daca un grup de actionari s-ar pune de acord sa forteze mana conducerii si sa impuna vanzari semnificative de active. Interesul foarte mare pentru un post de administrator al SIF Moldova pare sa sustina aceasta idee.

“Personal nu cred ca acesta este un pericol pentru SIF Moldova. Pana la urma actionarii decid daca vor acest lucru (n.red. vanzarea de active), iar aceasta hotarare se poate lua la orice SIF. Mai mult, am propus reducerea cvorumului AGEA tocmai pentru ca actionariilor sa le poata fi mai usor sa ia decizii in adunarile generale. Pana acum 1-2 ani toata lumea spunea ca SIF-urile nu sunt transparente si ca au active nelichide, ori noi am demnostrat tocmai contrariul”, spune Valentin Ionescu, unul dintre administratorii SIF2.

In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe discutii cu privire la vanzarea activelor detinute de SIF-uri si apoi distribuirea in intregime a banilor catre actionari, practic o lichidare controlata care ar ameninta viitorul societatilor de investitii financiare.

Analistii BCR chiar au subliniat ca ritmul in care SIF-urile au vandut actiuni si apoi distribuit dividende generoase actionarilor nu va putea sa fie sustinut pe termen lung. De cealalta parte, unii sefi de SIF-uri au incercat sa tempereze apetitul actionarilor pentru castiguri cat mai mari pe termen scurt, un exemplu fiind declaratiile noului sef al SIF Banat Crisana, Dragos Bilteanu.

“Nu ni s-a cerut lichidarea unor pachete de actiuni, insa intrebari au fost”

“Nu am avut cereri directe din partea actionarilor sa lichidam participatii. S-a pus uneori aceasta problema in discutii, insa probabil actionarii vroiau sa testeze intentiile noastre cu privire la acest subiect. Atat timp cat duci compania pe o directie buna si ai o deschidere totala si o lichiditate mare a portofoliului nu as vedea motive pentru schimbarea politicilor sau pentru ca actionarii sa schimbe managementul, poate doar daca ei ar considera ca se putea performa mai bine”, spune Valentin Ionescu.

Administratorul este unul dintre cei 21 de candidati la alegerile SIF Moldova.

Societatea este listata pe Bursa de Valori Bucuresti, avand o capitalizare de 778 milioane lei. Actiunile SIF2 sunt in crestere cu 2,5% in 2013 si cu 12,8% in ultimele 12 luni.

SIF Moldova a avut un profit de 137 mil. lei in 2012, cu 28,6% mai putin fata de anul anterior.

Sursa foto: SIF Moldova
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri