Actiunile romanesti se tranzactioneaza in prezent la un PER (pretul actiunii/profitul din ultimele 12 luni) de 7,8 - cel mai mic dintre tarile din Europa Centala si de Est. La polul opus se afla companiile poloneze, care au in medie un PER de 12,5.

„Companiile din Romania au cel mai mare discount fata de ceea ce noi numim un fair value in principal din cauza vizibilitatii si a lichiditatii mai scazute a pietei locale”, a explicat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Austriecii se asteapta la scaderi ceva mai puternice pe bursa dupa datele ex-dividend (lunile aprilie - mai).

Trimestrul al doilea s-ar putea sa nu fie chiar cel mai bun pentru Romania si Serbia. Romania in special va trece prin perioada ex-divident, astfel ca situatia din T2 trebuie privita din doua perspective: una initial pozitiva, urmata de o a doua parte a trimestrului in care vor exista corectii”, sunt de parere analistii Erste.

Criza din Cipru a scos bani din fondurile de investitii. Romania, printre putinele tari din ECE unde s-au mai facut achizitii

Desi la nivel global fondurile de investitii au continuat sa mizeze mai multi bani in actiuni decat in obligatiuni, trend inceput in prima luna din 2013, criza si masurile luate de institutiile internationale in cazul Ciprului au dus la retrageri de bani din aceste fonduri in ultima luna.

Cele mai lovite au fost fondurile din pietele emergente, fondurile de actiuni din Rusia ajungand chiar sa inregistreze cel mai mare numar de retrageri din ultimele 27 de saptamani.

In ceea ce priveste activitatea acestor fonduri, achizitiile au continuat sa fie facute mai ales in statele din Europa de Vest. In schimb, fondurile au realizat preponderent vanzari nete in tarile europene emergente, cu doar doua exceptii: Romania si Rusia. Fondurile au facut achizitii nete in Romania de 1% raportat la detinerile pe care le au in tara noastra, in vreme ce in cazul Rusiei cifra a fost de 0,5%.

Sursa grafice: Erste Group