Mobius: Daca ar fi sa investesc in Europa, as alege Romania, Bulgaria si Polonia. Ce s-a intamplat in Cipru este de necrezut

Increderea investitorilor in tarile europene fost puternic lovita in ultima perioada, dupa masurile luate de autoritati in Cipru, insa chiar si asa, tari precum Romania, Bulgaria sau Polonia ofera un potential serios de crestere, considera Mark Mobius, presedinte executiv la Templeton Emerging Markets Group.

Compania Franklin Templeton administreaza in Romania Fondul Proprietatea.

„Este de necrezut ce s-a intamplat in Cipru si ce masuri au fost luate impotriva deponentilor. Astfel de evenimente au afectat puternic increderea in Europa. Chiar si asa insa, as investi in tari ca Romania, Bulgaria si Polonia. Aceste tari evolueaza rezonabil si pe masura ce Europa isi va reveni, pietele din aceste state vor merge din ce in ce mai bine”, a declarat Mobius, intr-un interviu acordat televiunii americane CNBC.

Acesta considera ca tarile din estul Europei nu vor mai putea sa depinda mult timp de ajutoare din partea institutiilor internationale. „Cred ca in cele din urma aceste tari vor reusi sa reziste pe cont propriu”, a mai adaugat el.

Seful Templeton Emerging Markets Group spune ca investitorii au inceput sa „se trezeasca la realitate” si sa isi dea seama ca actiunile sunt in prezent singura modalitate de a obtine randamente reale.

„Va mai dura ceva timp pana oamenii vor reveni pe actiuni. Atunci cand o vor face insa, veti vedea o piata bull extraordinara. Vedem deja o piata bull semnificativa in SUA, iar acesta este doar inceputul din punctul meu de vedere”, mentioneaza Mark Mobius.

Actiunile americane se tranzactioneaza in prezent in jurul celor mai mari preturi din istorie, principalii indici ai Bursei din New York inregistrand cresteri de doua cifre de la inceputul lui 2013.

Investitorii nu mai au cum sa ramana expusi pe instrumente financiare cu venit fix care ofera randamente de 0,2 - 0,5 sau chiar 1%, pentru ca asta ar insemna un pas inapoi. La nivel global dividendele companiilor aduc randamente de circa 3%”, a declarat Mobius, care spune ca detinerile din instrumente cu venit fix mai exista in prezent doar din „inertie”.

Presedintele Templeton Emerging Markets are in prezent circa o treime din propriul portofoliu in cash, nivel pe care spune ca il va reduce in viitor.

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri