Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor externe si a coborat cu 1,14%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au scazut cu 2,09% si s-au indepartat de pretul maxim istoric, atins in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011, scrie Mediafax.ro.
"Influenta externa este covarsitoare asupra evolutiei pietei din Romania. De altfel, cred ca bursa de la noi creste sau scade foarte rar sub influenta factorilor interni. Probabil ca volumele de tranzactionare sunt reduse tocmai pentru ca suntem in perioada de dinaintea publicarii rezultatelor financiare inregistrate in primul trimestru, iar la SIF-uri a trecut data de inregistrare pentru AGA. Este posibil sa fie volume mai bune prin luna mai, insa apoi, in perioada iunie-august de regula, asistam la volume destul de reduse", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood&Company.

Cei mai multi investitori de la BVB au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca rulaje de peste 20.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de un sfert dintre companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Tranzactiile cu actiuni au cumulat doar 22,4 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 35% sub rulajul de vineri, de 34,4 milioane lei (7,8 milioane euro). Aproape 70% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (5,6 milioane lei), un deal cu 0,96% din titlurile SIF Moldova (7 milioane lei), precum si cate o tranzactie negociata cu actiuni SIF Muntenia (1,6 milioane lei), BRD (810.000 de lei) si OMV Petrom (460.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 2,09%, la 0,656 lei, dupa ce in precedentele doua sedinte au crescut cumulat cu 4,7%. Pretul este cu 2,81% sub maximul istoric atins pe bursa in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Evolutia din precedentele doua sedinte a fost determinata de anuntul privind demararea unui program de rascumparare a maximum 8% din actiunile Fondului. Compania americana Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anuntat miercuri seara ca programul de rascumparare ar trebui sa inceapa in cateva zile, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei.

"Cred ca este loc destul de crestere pentru actiunile Fondului Proprietatea. Daca oferta de la Transgaz se incheie cu succes, cred ca este un semn foarte bun pentru Romania. Ar mai fi si vestea de la Hidroelectrica privind castigarea proceselor (cu traderii de energie privind cre¬an-tele - n.r.), ceea ce inseamna ca sunt sanse mai mari pentru iesirea din insolventa prin luna iunie", a mai spus analistul.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 1,33%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,09%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 1,44% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 1,6%, in timp ce indicele BET-FI s-a situat cu 1,89% sub nivelul sedintei precedente. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Actiunile Transgaz (TGN) au scazut cu 0,5% si au ajuns la pretul de 199 lei, in penultima zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei. Cu actiunile Transgaz au fost realizate operatiuni de 232.000 de lei.

Pretul este cu 16,37% peste cotatia minima din oferta de vanzare (171 lei/actiune) si, in acelasi timp, cu 13,48% sub cotatia maxima din oferta (230 lei/actiune).

Deal-ul cu 0,96% din actiunile SIF Moldova (SIF2) a fost realizat in ultima zi in care investitorii care au cumparat actiuni au dreptul sa incaseze dividendele, de 0,24 lei/actiune, pe care societatea de investitii financiare le va distribui din profitul de anul trecut.

Pe piata principala, titlurile societatii de investitii financiare au scazut cu 0,91%, la 1,412 lei, pe al treilea rulaj din piata, de 868.000 de lei.

Teoretic, titlurile SIF Moldova ar trebui sa scada marti cu 0,24 lei, respectiv, cu 17%, avand in vedere ca in prima zi dupa data de inregistrare pentru dividend, pretul de la bursa se corecteaza cu o valoare aproximativ egala cu cea a dividendului.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 92.000 de lei, valoare cu 26% sub rulajul de vineri, de 125.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, unde corectiile au ajuns pana la 2,2%. Scaderile, inclusiv pe piata marfurilor, au fost determinate de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime.

Totodata, cotatia unciei de aur a scazut pe parcursul zilei cu aproape 8%, continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri