Grigore Chis (foto), seful singurei case de brokeraj din Romania listata pe Bursa de la Bucuresti (BVB), critica dur situatia „absurda” in care BVB a ajuns din cauza conflictelor din Consiliul de Administratie. Broker Cluj (BRK) si SIF Moldova (SIF2) au propus recent ca Bursa de la Bucuresti sa treaca la un sistem dualist de conducere, format din Directorat si Consiliu de Supraveghere.
Wall-Street.ro: De ce a cerut Broker Cluj trecerea la o conducere dualista in cazul BVB?

Grigore Chis: In momentul de fata, Bursa de Valori Bucuresti este dominata de interese de grup si este practic imposibil de condus. Exista un paradox, sustinut si de regulile impuse de catre CNVM, in care desi Bursa de Valori este actionar majoritar in toate entitatile din grup: Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucuresti, Fondul de Compensare a Investitorilor, ea nu functioneaza ca un grup coerent.

Toate aceste societati ar trebui sa aiba o strategie coerenta comuna de dezvoltare a pietei de capital si sa fie conduse de catre Bursa de Valori Bucuresti, care este, subliniez, actionarul majoritar. In fapt insa, sunt societati independente, conduse de catre interesele de grup ale membrilor consiliilor de administratie din acele societati.

"Casa de Compensare are cinci administratori la sase angajati"


Deoarece CNVM-ul a dorit ca aceste societati sa nu aiba membri comuni in consiliile de Administratie care alcatuiesc Grupul BVB, s-a ajuns in situatia absurda, cea de acum la Casa de Compensare Bucuresti, care are un numar de cinci administratori la sase angajati, sau la Fondul de Compensare al Investitorilor, care are cinci administratori la trei salariati. Per total, intregul grup BVB are in momentul de fata un numar de 28 de administratori la un total de 134 de salariati.

Este o situatia absurda care nu mai poate continua. Cum sa faci posibil consensul la un numar de 28 de administratori? Cum sa implementezi niste politici comune, cand 28 de persoane au dreptul de decizie intr-un holding? Si totusi, Bursa de Valori este o institutie privata care trebuie sa functioneze. De aceea, am cerut ca Bursa de Valori sa functioneze ca si un grup care sa fie capabil sa aplice niste masuri coerente de dezvoltare a pietei de capital si care sa aiba o conducere dualista la nivel de grup BVB.

WS: Sustine Broker Cluj actualul Consiliu de Administratie al BVB sau veti cere revocarea acestuia la AGA de la sfarsitul lunii?

G. Chis:
SSIF Broker sustine pe oricine doreste si poate sa participe la reconstructia pietei de capital din Romania, care, in acceptiunea noastra, trebuie sa inceapa cu reconstructia Bursei de Valori Bucuresti.

BVB, din pacate, se zbate in neputinta, in conditiile in care se discuta despre fuziunea Bursei de la Varsovia cu cea de la Viena. Sunt in piata de capital din ‘97, iar prin anul 2000 s-a lansat sintagma ca Bursa de Valori din Bucuresti va deveni “un hub de dezvoltare regional.

WS: Ce va nemultumeste la actualul Consiliu de Administratie al BVB?

G. Chis: Principala nemultumire este legata de numarul lor, care este prea mare, cat si despre implicarea lor reala in mersul de zi cu zi al pietei de capital. Nu poti conduce o institutie de marimea BVB cu un numar de noua administratori. Este o structura greoaie, care si-a dovedit ineficienta in cei doua zeci de ani de existenta. In acceptiunea mea, trebuie sa existe maxim noua administratori in tot Grupul BVB.

WS: Cum vezi situatia actuala a pietei de capital romanesti?

G. Chis:
Situatia din piata este absurda, deoarece nu reflecta adevaratul potential. Exista fonduri de capital autohtone care gestioneaza peste 3 miliarde de euro, fonduri de pensii autohtone care au in administrare in jur de 1,5 miliarde de euro si care primesc in administrare sume substantiale lunar, si care n-au in ce sa-si plaseze aceste disponibilitati. Exista societati comerciale care au nevoie de finantare si care nu pot sa ajunga la aceste fonduri si toata aceasta situatie absurda se datoreaza Bursei de Valori, CNVM-ului si brokerilor.

Piata de capital din Romania trebuie sa sufere primul grad de sofisticare, daca nu, in urmatorii cinci ani va disparea cu desavarsire. Piata de capital din Romania trebuie sa constientizeze ca activeaza intr-un mediu concurential european si global, iar daca nu devine competitive va sfarsi in anonimat. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna in primul rand concurenta, iar in piata de capital concurenta este cea mai acerba: capitalul migreaza cu un clic din tastatura unui calculator oriunde in lumea asta.

"Demiterea directorului dupa doar sase luni a fost aberanta. BVB se comporta ca o institutie comunista"


WS: Ce parere aveti despre demiterea directorului BVB?

G. Chis: Categoric aceasta masura a fost una aberanta. Nimeni, indiferent cum il chema si ce CV ar avea, nu poate sa aiba rezultate la BVB in sase luni. Bursa de Valori Bucuresti se comporta ca o institutie comunista, un apendice a unui minister, condusa de niste oameni care nu cred ca reprezinta interesele nimanui, decat pe ale lor. De la Bursa de Valori, in ultimii ani, au venit zero initiative si zero proiecte de promovare. Aceasta institutie s-a creat peste noapte, cu niste emitenti listati in baza unei legi sau in baza unei euforii de moment, iar de atunci au fost doar scandaluri si mediocritate.

Cred ca a venit vremea ca la Bursa de Valori Bucuresti actionarii sa-si spuna cat mai repede cuvantul. Cred ca trebuie gasit urgent un management adecvat, cu un program aprobat pe cel putin patru ani si care sa fie lasat sa construiasca si sa fie sustinut in demersurile lui.

WS: Ce asteptari aveti de la viitorul director BVB? Care sunt primele masuri pe care acesta ar trebui sa le adopte in primul an de mandat?

G. Chis: Indiferent cine va veni director trebuie sa ia urgent masuri de integrare in pietele europene si mondiale. Trebuie sa existe aceleasi reguli de decontare a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti ca si la Bursa de la Varsovia sau Londra. Trebuie inlocuit de urgenta softul de tranzactionare Arena dezvoltat in house, care este unul rudimentar, care nu corespunde unei burse de valori din punctul de vedere al sofisticarii instrumentelor oferite.

Foarte putini din piata de capital de la noi constientizeaza riscul de contraparte. Astazi, orice broker care are acces la un ecran de ARENA poate introduce ordine in piata de orice marime, indiferent daca exista sau nu banii in cont. Astazi Depozitarul Central are reguli de decontare arhaice, care mai exista doar in Cipru si din aceasta cauza, a lipsei regulilor sau a mecanismelor prost gandite, suntem ultima piata de capital din Europa. Toate acestea trebuie sa se schimbe, cat mai repede posibil.

WS: In conditiile in care ritmul dezvoltarii pietei de capital locale a fost sub asteptari in ultimii ani, pe ce se va concentra Broker Cluj in viitor?

G. Chis: Suntem in momentul de fata in faza finala de implementare a unui soft modern care sa asigure toata gama de servicii de investitii financiare clientilor nostrii. Am implementat cu succes, la inceputul anului o platforma internationala de tranzactionare, care asigura accesul clientilor nostrii la pietele de capital din peste 17 tari, printre care SUA, Canada, Anglia, Germania sau Italia. Investitorii vor putae tranzactiona actiuni, obligatiuni, futures si produse structurate.

In scurt timp vom oferi clientilor nostri si posibilitatea de tranzactionare in levier de la 1 la 20 si pentru produsele financiare avand suport actiunile romanesti.

De asemenea, vrem sa devenim primii market-makeri reali pe futures, cu acoperire in spot, pentru a putea furniza lichiditate in piata. In tarile civilizate, 80% din tranzactii se datoreaza tranzactiilor in marja, Market-Makerilor si tranzactiilor pe futures. La noi lipsesc cu desavarsire deoarece regulamentele si regulile aplicabile sunt nefunctionale. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne implicam in schimbarea lor, daca dorim sa avem piata de capital in Romania

Sunt convins ca odata create aceste mecanisme, lucrurile vor lua o turnura pozitiva, deoarece exista potential imens pentru a genera lichiditate, pentru a aduce noi listari si pentru a se obtine randamente cu doua cifre din investitiile derulate pe piata de capital din Romania. Consider ca este momentul sa lasam orgoliile personale deoparte si sa cream impreuna aceste mecanisme cat mai curand.

Broker Cluj este actionar al Bursei de Valori Bucuresti. De la inceputul anului actiunile BRK au crescut cu 13,3%. Societatea de brokeraj a avut un profit de 813.000 lei in 2012, fata de o pierdere de 15,6 mil. lei in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri