Investitorii din Romania, Cehia si Suedia au plasat ordine pentru 70% din subscrierile la oferta secundara prin care statul a vandut un pachet reprezentand 15% din actiunile Transgaz (TGN) pentru 315 milioane lei (72 milioane euro).
Investitorii din Romania au o pondere de 30% in totalul subscrierilor, fiind urmati indeaproape de cei din Cehia (24%) si de cei din Suedia (16%), potrivit unei statistici a consortiului care a intermediat oferta, firmele de brokeraj Raiffeissen Capital&Investment, BT Securities (ambele din Romania) si Wood&Company (Cehia).

Actiunile Transgaz au atras si interesul investitorilor din Austria (9%), Marea Britanie (7%), Finlanda (6%) si Polonia (2%), scrie Mediafax. Restul de 6% din subscrieri au fost efectuate de investitori din alte tari.

Suma incasata de stat pentru pachetul de actiuni Transgaz este cu 19 milioane de euro sub valoarea maxima care putea fi obtinuta. Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, miercuri, ca oferta Transgaz este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

Cele doua transe pentru investitorii de retail (15% din tot pachetul) au fost subscrise integral din a treia zi de oferta, iar segmentul destinat investitorilor institutionali (85% din oferta) a fost acoperit din a cincea zi a operatiunii.

Pe transa micilor investitori de retail (cu subscrieri de pana la 1.000 de actiuni) au fost disponibile actiuni reprezentand 7% din pachetul scos la vanzare, iar pentru investitorii mari de retail (cu subscrieri de peste 1.000 de actiuni) au fost acordate 8% din titluri.

Pe transa micilor investitori au fost plasate 1.258 de ordine pentru un volum care a fost de aproape 3,5 ori mai mare decat titlurile disponibile. In acelasi timp, pe transa investitorilor mari de retail au fost introduse 65 de ordine, iar volumul a fost de 2,5 ori mai mare decat oferta.
In total, subscrierile au reprezentat 299% din actiunile oferite acestora.

Statul a vandut actiunile Transgaz la preturi de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei, catre micii investitori (7% din oferta), in timp ce marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat titlurile la 179 lei (93% din oferta).

Astfel, comparativ cu pretul de la inchiderea sedintei bursiere de marti, de 197 lei, micii investitori au cumparat actiunile la un discount de 13,68%, respectiv 11,86%. Pretul pentru investitorii institutionali este cu 9,13% sub cotatia de marti de pe bursa.

Actiunile cumparate in oferta vor putea fi tranzactionate incepand cu data de 26 aprilie, la o zi dupa decontarea tranzactiei.

In urma acestei oferte, participatia statului la Transgaz scade de la aproape 73,51% la 58,51% din actiuni.

Dupa anuntarea preturilor de vanzare din oferta secundara, actiunile Transgaz au coborat pe bursa cu pana la 6,1%, insa, ulterior, titlurile au inceput sa revina usor, fiind cotate cu aproximativ 3,5% sub ultimul pret de marti.

In ultimele doua ore de tranzactionare de miercuri, titlurile Transgaz erau cotate la bursa la 190 de lei, pret la care capitalizarea bursiera a companiei este de 2,237 miliarde lei (512,3 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri