Farmache, BVB: Decat sa fuzionam cu o bursa din afara, mai bine ne concentram pe ce avem de facut acasa

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea interna inainte de a se gandi la o fuziune cu un operator de piata din afara tarii, este de parere Stere Farmache, fostul presedinte si director general al BVB, in prezent membru in Consiliul de administratie. Declaratia vine in contextul in care bursele din Austria si Polonia vorbesc despre o fuziune care ar lasa foarte putin loc operatorilor independenti de pe continent, ramasi oricum intr-un numar restrans dupa expansiunea burselor din vest.

“Avand in vedere ca Viena si Varsovia vorbesc despre fuziune, se pune intrebarea cum ne vom pozitiona noi? Eu cred ca putem atinge o masa critica pe cont propriu concentrandu-ne pe dezvoltarea interna si incercand sa epuizam mai intai toate resursele pe care le avem. Cred ca piata de capital locala trebuie sa continue acest proces de consolidare astfel incat BVB sa poata avea totusi un cuvant de spus intr-o eventuala fuziune”, a declarat Farmache, adaugand ca desi aceasta este propria sa opinie, ea “ar putea sa fie impartasita si de alti colegi din BVB”.

Bursele de la Varsovia si Viena, cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est, discuta o fuziune care ar crea un centru regional atractiv pentru tranzactii financiare si listari de companii. Negocierile au fost recent confirmate oficial de catre polonezi, care insa nu au dat mai multe detalii despre tranzactie.

“Daca de exemplu se va merge inainte cu privatizarile in Romania, asa cum s-a inceput si am vazut recent oferta Transgaz, avem sansa sa ne dezvoltam pe cont propriu pentru ca astfel de oferte vor atrage in cele din urma si antreprenorii pe bursa. Istoria unei burse nu incepe si nu se termina cu o consolidare sau fuziune. BVB nu a neglijat niciodata posibilitatile de cooperare. In 2007, cand Bursa din Slovenia era de vanzare am facut si noi o oferta, insa fara a face mult zgomot pe aceasta tema”, a mentionat Stere Farmache, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Brokerilor.

Dan Paul: As prefera sa joc fotbal la Manchester United, in Liga Campionilor, decat la Rapid Viena

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune daca ar fi sa aleaga ar prefera extinderea cooperarii deja existente pe care BVB o are cu London Stock Exchange (LSE), grupul care opereaza pietele de capital din Londra si Italia, in detrimentul unei aliante cu Viena.

Bursa de la Bucuresti si LSE au semnat anul trecut un acord de cooperare in mai multe domenii cheie de business, vizand printre altele promovarea oportunitatilor de investitii in Romania. De asemenea, ca urmare a acestei colaborari, Asociatia Brokerilor va oferi programele de training ale London Stock Exchange Group Academy.

Nu mi s-ar parea o idee deplasata alianta cu Londra, dimpotriva, cred ca ar fi chiar mai avantajoasa decat una cu Viena. As prefera sa joc fotbal la Manchester United, in Liga Campionilor, decat la Rapid Viena”, a comentat Dan Paul referindu-se la optiunile pe care BVB ar putea sa le aiba in eventualitatea unei fuziuni cu un operator extern.

Cine sunt cei mai mari operatori de burse din Europa si ce tranzactii au acestia?

London Stock Exchange Group: Bursele din Londra si Milano
Valoare tranzactii in luna martie: 7,15 miliarde euro/zi

NYSE Euronext: Bursele din Amsterdam, Paris, Bruxelles si Lisabona
Valoare tranzactii in luna martie: 5,2 miliarde euro/zi

Deutsche Boerse: Bursa din Frankfurt
Valoare tranzactii in luna martie: 4,2 miliarde euro/zi

Bursele din Spania (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Sociedad)
Valoare tranzactii in luna martie: 2,4 miliarde euro/zi

Nasdaq OMX Nordic: Bursele din Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Talinn, Riga, Vilnius, Oslo (10% din actiuni) precum si Bursele din Armenia si Islanda
Valoare tranzactii in luna martie: 2,3 miliarde euro/zi

• Bursa din Elvetia
Valoare tranzactii in luna martie: 2,2 miliarde euro/zi

Bursa din Istanbul
Valoare tranzactii in luna martie: 1.216 miliarde euro/zi

Bursa din Varsovia
Valoare tranzactii in luna martie: 226 milioane euro/zi

CEE Stock Exchange Group: Bursele din Viena, Budapesta, Ljubliana, Praga
Valoare tranzactii in luna martie: 153 milioane euro/zi


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri