Actionarii SIF Oltenia au reales trei administratori, printre care si presedintele CA si directorul general, Tudor Ciurezu, si au numit trei noi membri in Consiliul de Administratie, intre acestia regasindu-se Cristian Busu, propus de un fond administrat de Franklin Templeton, informeaza Mediafax.
"Au fost alesi doar sase membri in Consiliul de Administratie, intrucat doar acestia au primit peste 50% + 1 din drepturile de vot prezente in sedinta. Al saptelea membru va fi cooptat de catre cei sase administratori alesi. A avut loc si o sedinta a Consiliului de Administratie si s-a stabilit conducerea efectiva, care a ramas aceeasi, respectiv Tudor Ciurezu - presedinte si director general, iar Anina Radu - vicepresedinte si director general adjunct", a declarat Ciurezu.

Cele sapte locuri din Consiliul de Administratie al SIF Oltenia au fost disputate de 13 candidati, printre care sase administratori, precum si Cristian Busu, propus de fondul Templeton Developing Markets Trust, administrat de Franklin Templeton.

Ciurezu este presedinte CA si director general al SIF Oltenia din aprilie 2011, dupa ce anterior, in perioada decembrie 2000 - aprilie 2011, a fost vicepresedinte CA si director general adjunct. El activeaza in cadrul SIF Oltenia din 1993.

Alaturi de Ciurezu, din vechiul Consiliu de Administratie au fost realesi Anina Radu si Petre Ghibu. Noii membri in CA sunt Cristian Busu, Ana-Barbara Bobirca si Daniela Toader.

Busu este in prezent director economic si membru in Comitetul Reprezentantilor la Fondul Proprietatea, iar mandatul sau expira la finele lunii septembrie. In acelasi timp, el este director la o sucursala Marfin Bank, doctor in economie si lector universitar la ASE Bucuresti, potrivit unui raport publicat marti de SIF Oltenia.

Bobirca, economist conferentiar universitar la ASE Bucuresti, a fost propusa de fondul de investitii Business Capital for Romania Opportunity Fund, fond la care ea este presedinte al Comitetului de investitii. Fondul a luptat alaturi de SIF Oltenia pentru controlul producatorului de ulei alimentar Argus Constanta (UARG), unde omul de afaceri Catalin Chelu a numit in 2011 o conducere proprie intr-o AGA controversata la care mai multor actionari ai Argus nu le-a fost permis accesul.

Bobirca este, totodata, presedinte CA la Argus si la Comcereal Tulcea, firma controlata de Argus, Prodplast, SIF Oltenia si Romania Equity Partners Cooperatief.

Daniela Toader a fost sustinuta de producatorul de materiale plastice Prodplast (PPL), controlat indirect de omul de afaceri Florin Pogonaru. Ea activeaza in cadrul firmei de private equity Axxess Capital.

Pogonaru si SIF Oltenia controleaza impreuna firma Prodplast Imobiliare, desprinsa din Prodplast.

Actionarii au aprobat sambata si distribuirea unor dividende in valoare cumulata de 75,4 milioane lei (12,2 milioane euro), respectiv 85% din profitul de 88,4 milioane lei (19,8 milioane euro). Castigul de anul trecut este cu aproape 6% peste profitul din anul 2011, de 83,4 milioane lei.

Societatea va distribui, astfel, un dividend brut de 0,13 lei/actiune, similar celui de anul trecut. Raportat la cel mai recent pret al actiunilor SIF Oltenia pe bursa, de 1,407 lei, randamentul dividendului brut este de 9,24%.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, societatea de investitii financiare ar urma sa obtina un profit de 90,3 milioane lei (20,7 milioane euro), in crestere cu 2,2% fata de castigul consemnat anul precedent. Profitul nu ia in calcul o eventuala vanzare a actiunilor pe care SIF Oltenia le detine la BCR (aproape 6,3%) si pe care conducerea societatii de investitii financiare nu o exclude nici in acest an.

SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a vandut actiunile BCR catre Erste. Totusi, SIF Oltenia nu a mai participat in luna decembrie a anului trecut la o majorare de capital derulata la BCR, operatiune prin care banca a atras de la actionari peste 467 milioane lei. Daca SIF Oltenia ar fi participat la majorare, aportul in numerar s-ar fi ridicat la aproape 33 milioane lei.

Daca SIF va vinde participatia BCR, principalele domenii in care se va investi sunt energia si utilitatile, industria farmaceutica, domeniul financiar-bancar, piata imobiliara, infrastructura si industria alimentara, potrivit strategiei pentru acest an.

Veniturile totale ar putea totaliza 165,5 milioane lei (37,9 milioane euro), usor peste cele din 2012, de 164,43 milioane lei (36,9 milioane euro), iar cheltuielile totale ar putea insuma 64,7 milioane lei (14,8 milioane euro), de asemenea apropiate de cele din anul precedent.

Pentru aceasta AGA, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a limitat de la 8,78% la 5% drepturile de vot pentru Erste Bank, BCR si mai multe fonduri si vehicule de investitii administrate de acestea, intrucat acestea au depasit cumulat pragul maxim legal de detinere la SIF-uri, de 5% din capitalul social. Printre vehiculele de investitii se regasesc si Romania Equity Partners Cooperatief si Business Capital for Romania Opportunity Fund.

Actiunile SIF Oltenia au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere nesemnificativa, cu 0,07%, la 1,407 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii de investitii financiare este de 816,3 milioane lei (aproape 187 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri