Ioan Cuzman, aflat in conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1) in ultimii 18 ani, nu a mai fost ales in Consiliului de Administratie de actionari, care au numit 6 dintre cei 7 administratori ai societatii, si au decis sa nu acorde dividende din profitul de anul trecut.
Dragos Bilteanu, noul sef al SIF Banat Crisana, declarase anterior pentru Wall-Street.ro ca in viitor politica de distribuire a profitului s-ar putea schimba semnificativ, dividendele foarte mari de pana acum nefiind sustenabile pe termen lung.

Cuzman a fost presedinte al Consiliului de Administratie pana in luna noiembrie a anului trecut, cand postul a fost preluat de Bilteanu. Cuzman a ocupat pana miercuri pozitia de vicepresedinte al CA.

Administratorii alesi au fost propusi de fostul Consiliu de Administratie, potrivit unor surse prezente la AGA. Noii administratori sunt Dragos Bilteanu, Stefan Dumitru, reconfirmat, Ion Stancu, reconfirmat, Ali Lakis, reprezentant Banque SBA, Valentin Chiser, din partea grupului Romenergo, si Adrian Petreanu, manager de investitii la Ashmore Investment la Londra.

Bilteanu a fost reales presedinte CA si director general, iar pozitia de vicepresedinte a fost preluata de Stefan Dumitru, potrivit unui comunicat transmis Bursei.

Una dintre firmele conduse de Bilteanu, Romenergo, a cumparat in luna februarie a anului trecut 4% din actiunile SIF de la Banca Transilvania si cinci subsidiare ale acesteia. Prin aceasta tranzactie, Romenergo a ajuns sa detina 5% din titlurile SIF.

Actionarii au discutat in AGA patru variante de distribuire a profitului obtinut anul trecut si au decis pastrarea intregului castig, de 100,5 milioane lei, pentru surse proprii de finantare. Profitul a urcat cu 60% anul trecut datorita cresterii veniturilor din vanzarea de titluri din portofoliu.

Administratorii au propus initial actionarilor trei variante privind profitul, respectiv pastrarea acestuia pentru surse proprii de finantare, alocarea unui procent de 22% sau de 65% din castig.

Un grup de trei actionari ai SIF, printre care si omul de afaceri Alin Tatu, a solicitat completarea ordinei de zi a sedintei AGA cu distribuirea unui dividend mai mare fata de propunerile administratorilor, respectiv de 0,1649 lei, reprezentand 90% din profitul obtinut anul trecut.

Avand in vedere ca societatea de investitii financiare va pastra tot profitul inregistrat anul trecut, actionarii au aprobat varianta de buget care prevede obtinerea in acest an a unui profit net de 60 milioane lei (13,8 milioane euro), in scadere cu 40% fata de castigul de anul trecut, de 100,5 milioane lei (22,5 milioane euro).

Veniturile ar urma sa coboare cu 12%, la 140,3 milioane lei (32,2 milioane euro), in timp ce cheltuielile ar putea sa creasca cu aproape 70%, la 71,7 milioane lei (16,5 milioane euro). SIF Banat-Crisana a consemnat anul trecut venituri de 159,1 milioane lei (35,7 milioane euro) si cheltuieli de 42,3 milioane lei (9,5 milioane euro).

Actionarii au aprobat si mentinerea indemnizatiei membrilor Consiliului de Administratie la 7.150 lei brut/ luna.

Potrivit programului de activitate prezentat actionarilor de Bilteanu, SIF Banat-Crisana vrea sa infiinteze doua holdinguri care vor cuprinde firmele din sectorul imobiliar si cel hotelier unde societatea de investitii financiare este actionar majoritar.
Actiunile celor doua holdinguri vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Hotelul Doubletree by Hilton de cinci stele din Oradea este cel mai cunoscut hotel din portofoliul SIF Banat-Crisana. Cladirea a fost construita prin intermediul firmei Calipso Oradea, la care SIF Banat-Crisana detine 96,65% din actiuni.

Tot in programul de activitate pentru acest an este prevazuta intentia SIF Banat-Crisana de a participa la privatizarea Postei Romane, intr-un consortiu alaturi de alti ofertanti. Daca va castiga licitatia, SIF Banat-Crisana intentioneaza sa listeze compania la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Privatizarea Postei Romane va fi realizata prin majorare de capital social cu aport de privat in numerar, astfel incat noul sau noii investitori sa detina 51% din actiunile companiei. Ofertele pentru privatizarea Postei Romane vor fi deschise la 28 mai, investitorii interesati urmand sa faca dovada ca dispun de resurse financiare pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.

Actiunile SIF Banat-Crisana s-au prabusit


Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 9,48% la reintroducerea la tranzactionare, fiind influentate semnificativ de decizia AGA prin care societatea nu va distribui dividende din profitul inregistrat anul trecut, pentru prima data de la infiintarea societatii.

Titlurile au fost suspendate de la tranzactionare pana la ora 15:40, pentru derularae AGA si informarea investitorilor cu privire la deciziile din aceasta sedinta, scrie Mediafax.

Actiunile au coborat cu 9,48% inca de la reintrarea la transfer, astfel ca pretul a ajuns la 1,05 lei. Ulterior, titlurile au ramas pe scadere semnificativa, astfel ca la scurt timp dupa ora 16:00, erau cotate tot la 1,05 lei.

Corectia a venit in cadrul a 53 de tranzactii, in valoare cumulata de 148.000 de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri