Chiar daca nu toate companiile de stat si-au anuntat inca rezultatele financiare pe anul trecut, Romgaz ramane probabil cea mai profitabila companie din sectorul public, raportand un castig net de 1,24 miliarde lei.

De cealalta parte, Nuclearelectrica are un profit de 34,5 milioane lei in 2012, cel mai mic dintre cele trei companii mentionate, in scadere cu peste 63% fata de anul anterior.

Complexul Energetic Oltenia este cea de-a treia companie pe care statul ar trebui sa o listeze in acest an, societatea inregistrand un profit net de 191,2 milioane lei in cele sapte luni de functionare din 2012. CE Oltenia a fost infiintat la 31 mai 2012 prin fuziunea complexelor energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). Noua entitate are o cota de circa 30% din piata locala de energie electrica.

Companiile unde statul roman detine majoritatea actiunilor sunt obligate sa distribuie in fiecare an o cota de cel putin 90% din profit sub forma de dividende. Luand in calcul castigurile pe 2012 si cota minima mentionata anterior, Romgaz ar urma sa ofere in acest an un dividend de 32,5 lei/actiune, in vreme ce Nuclearelectrica si CE Oltenia vor distribui dividende de 0,1223 lei/actiune, respectiv 1,35 lei/actiune.

Dividendul Romgaz ar genera un randament de 14,4%, similar celor mai mari inregistrate anul acesta in cazul companiilor deja listate pe Bursa. De cealalta parte, randamentul dividendelor CE Oltenia ar fi unul modest, trecand cu putin de 4%, in vreme ce castigul adus de dividendele Nuclearelectrica ar fi unu practic inexistent. Vrei sa afli mai multe despre companiile care s-ar putea lista in acest an pe Bursa? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital pe care wall-street.ro il organizeaza pe 9 mai.